Bones pràctiques de gestió de codis QR

15-12-2022 (original de 31-01-2020) | Web

Els codis QR són un recurs molt interessant per connectar el món real amb Internet. Hi ha codis QR en productes, en plafons i tòtems i altres formes de mobiliari urbà.

Però els QR tenen un costat fosc.

Divendres a la tarda. T’estàs bebent un bon vi a la teva vinateria preferida. Veus que l’ampolla té un codi QR. El llegeixes. Obres l’enllaç i t’apareix una pàgina d’error 404, els que et diuen que la pàgina que busques no es troba al servidor.

Diumenge al matí, passejada pel Penedès. Arribes a un indret emblemàtic de la ruta. Trobes un plafó explicatiu amb un codi QR per a que puguis accedir a més informació. El llegeixes. Fas clic a l’enllaç que t’ofereix el mòbil. Sorpresa! Resulta que l’empresa que l’Ajuntament va contractar per fer els QR i els plafons ha canviat de domini i no apareix un error com el de divendres. Simplement el navegador del mòbil et diu que el domini ja no existeix o que no es troba el servidor (amb un d’aquells missatges que als entesos en internet ens costa d’entendre).

La problemàtica dels codis QR

Els codis QR en són una gran solució però a la vegada poden esdevenir un gran problema perquè pel fet de connectar el món offline amb l’online, tenen una problemàtica logística important. Ells estan allà suportant el pas del temps però completament desconnectats d’una realitat online dinàmica i volàtil.

El problema dels codis QR és la desreferenciació.

A DeMomentSomTres fa temps que gestionem codis QR i hem desenvolupat un conjunt de bones pràctiquesper la gestió de codis QR.

3 claus per la gestió efectiva dels codis QR

Centralitzar els codis QR a la web

La primera de les bones pràctiques que apliquem és que hem de poder gestionar sempre on apunten els QR. Aquesta és la raó oer la que centralitzem els codis QR a la web del projecte.

Sembla incoherent que per anar a una pàgina de la viquipèdia sobre el Castell de Subirats, l’adreça que recomanem posar als QR que Turisme de Subirats posarà en un tòtem turístic sigui per exemple https://www.turismedesubirats.cat/totems/totem-1/. Però qualsevol servidor web té mecanismes més o menys complicats per redirigir qualsevol URL cap a un altre lloc.

Aprofitant aquests mecanismes, el dia que la pàgina de destí del QR hagi de ser el calendari de visites del castell, n’hi ha prou en redirigir-ho des del servidor de Turisme de Subirats.

Tots els servidors web tenen els seus mecanismes de redirecció: els Apache fan servir el fitxer .htaccess, els de php poden fer servir la clàusula Redirect…

Si utilitzes WordPress a la web, hi ha diverses extensions que permeten que els usuaris puguin fer redireccions. Una molt bona opció és Redirection o, millor encara, Rank Math.

Inventariar els codis QR

Per poder tenir ben controlats els QR i assegurar-nos que tots funcionen correctament cal disposar d’un inventari únic de tots els codis que gestionem.

Auditoria periòdica dels codis QR

Finalment, cal assegurar-se periòdicament que els QR funcionen correctament.

Aquesta revisió periòdica té dues parts.

  • Una part sobre el terreny, que comprova que efectivament el QR segueix existint en el tótem turístic o a l’etiqueta que imprimim per les nostres ampolles de vi.
  • Una altra part que és tècnica i que no requereix de desplaçaments és la verificació que les URLs dels QR porten al lloc que han d’anar. Aquesta verificació és pràcticament trivial amb el nostre full de gestió de codis QR. N’hi ha prou amb fer clic sobre els enllaços per comprovar-los.

Com gestionem els codis QR a DeMomentSomTres

Utilitzem la plantilla de gestió de codis QR perquè és força senzilla. Els camps que fem servir i la informació que fem servir s’indiquen a continuació

  • Nom del QR: necessitem posar un nom a cada QR per a que sapiguem de què estem parlant. Per exemple: QR del Castell de Subirats.
  • Fitxer: nom del fitxer on hi ha el codi QR. També pots enganxar-lo com a imatge en aquest camp de la plantilla.
  • URL de destinació final: l’adreça a la que s’ha d’arribar finalment amb el QR. En l’exemple: la pàgina de la viquipèdia del Castell de Subirats, concretament, https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Subirats.
  • URL a la web: quina és la URL que hi ha al codi QR. En l’exemple era https://www.turismedesubirats.cat/totems/totem-1/.
  • On s’utilitza: llista dels llocs on aquest QR s’està fent servir. Per exemple: fulletó del Castell, cartell de l’entrada…
  • Persona responsable: és important saber a qui preguntar-li sobre el QR. És molt útil a quan es fa la comprovació periòdica dels enllaços.
  • Data de verificació: convé anotar-hi la darrera vegada que s’ha comprovat que funcionés el QR. Si afegeixes un codi a la plantilla, comprova que funcioni i posa-hi la data d’avui.

Confiem que et sigui d’utilitat.

Arxius