Imagina que el teu lloc web és una casa construïda a partir de fitxers individuals: el hosting és el terreny on es troba la casa, és a dir, el lloc web; el domini, és l’adreça d’aquesta casa.

Quan un usuari d’Internet escriu el nom de domini al navegador o fa clic en un enllaç, el domini és el mitjà a través del qual el navegador localitza el servidor correcte i descarrega els fitxers del lloc web.

Què és i com funciona un allotjament o hosting?

L’allotjament et permet publicar un lloc web a Internet. És l’espai i els recursos necessaris per a posar-lo en marxa. Si no disposes d’allotjament, cap ordinador respondrà a les peticions de veure la teva web.

Tipus de hosting

Existeixen diferents tipus d’allotjament web, cadascun amb unes característiques diferents i un cost que s’adapta a les funcionalitats i les limitacions. Tot depèn de les necessitats del teu lloc web.

Hosting compartit

És una de les opcions més triades per les petites empreses. En aquest cas, comparteixes un servidor i els seus recursos (per exemple, la memòria) amb altres usuaris.

És de baix cost i no requereix coneixements tècnics específics, ja que el panell de control és de fàcil útilització i el servidor preconfigurat. Tot i això, cal tenir en compte que l’augment del trànsit en altres webs pot alentir el teu lloc web.

Servidor dedicat

Tens un servidor dedicat exclusivament al teu lloc. Això fa que gaudeixis d’una flexibilitat pràcticament il·limitada: configures el servidor al teu gust, tries el sistema operatiu i el programari, etc. 

El cost és més elevat que en el cas anterior. En general, l’utilitzen les grans empreses, ja que assumeixen un trànsit elevat.

El domini del teu lloc web

Actua com una adreça que els usuaris utilitzen per a trobar el teu lloc web a Internet, per exemple: demomentsomtres.com. L’escriuen a la barra de direccions del seu navegador i poden accedir a la teva web.

Els dominis es composen per dues parts: el nom de domini, que en aquest cas seria “demomentsomtres” i l’extensió de domini, que fa referència a una ubicació geogràfica; “.es” indica Espanya.

Els dominis serveixen per a accedir a una web sense necessitar la adreça IP on es localitza la informació del servidor. Quan escrivim demomentsomtres.com al navegador per a accedir a la web, els DNS s’encarreguen de traduir el domini web a la adreça IP correcta.

El motiu d’aquesta traducció es que un nom de domini és molt més identificable i fàcil de recordar que una sèrie numèrica. Això fa que la navegació sigui més senzilla.

El domini no és el mateix que l’URL

L’URL (o localitzador uniforme de recursos) és una adreça web completa que s’utilitza per a trobar una pàgina web específica; el domini és el nom del lloc web.

Cada URL conté un nom de domini i altres components elementals a l’hora de localitzar una pàgina o contingut concrets.

Tipus de domini

Encara que el .com constitueix gairebé la meitat de tots els llocs web existents, n’hi ha molts d’altres que segueixen altres fórmules.

Dominis de nivell superior (TLD)

N’hi ha més de mil disponibles. Molts estan destinats a un cas d’ús específic, com .edu per a institucions educatives, .gov per al govern i .org per a organitzacions  i organitzacions sense ànim de lucre.

Dominis de nivell superior de codi de país (cctLD)

Aquests només es componen per dues lletres i es basen en codis geogràfics, com .es per a Espanya, .cat per a Catalunya o .barcelona per a Barcelona.

Són utilitzats per a empreses amb llocs web dedicats per a regions específiques, ja que és una manera efectiva d’assenyalar als usuaris que es troben al lloc correcte. Per a poder comprar un domini cal complir els crietris específics: el .cat és per a webs en català.

Dominis de segon nivell

Són dominis que se situen sota un domini de nivell superior. Per exemple, en moltes ocasions, les empreses britàniques usen .co.uk en comptes de .com.

Subdominis

Els administradors poden crear un subdomini que apunti a un directori específic al servidor sense requerir que adquireixin un domini web addicional per a crear divisions dins del seu lloc. Un exemple que tots coneixem és support.google.com.

Com enllaço el domini amb l’allotjament?

Per a connectar el domini amb l’allotjament, necessites un Sistema de Noms de Domini (DNS), és a dir, un servei d’”agenda telefònica” que fa possible la conversió. Des del registre del domini, a través de la plataforma de gestió, és possible establir els servidors DNS associats al domini.

Ara ja saps com funciona el hosting i el domini, i segurament tens molt clar que sense algun dels dos no pots tenir un lloc web. Vols generar una web i posar-la en marxa? El nostre equip pot ajudar-te a fer que sigui tot un èxit. Contacta amb nosaltres!