Un idiolecte és un terme lingüístic que fa referència a la varietat més petita en què es pot concretar una llengua: l’ús individual, la manera o estil de parlar de cada parlant. 

Fixa’t en les persones que et rodegen: totes tenen una manera diferent de comunicar-se. Hi ha veus més greus, més suaus, gent que utilitza expressions més informals, més col·loquials… Pensa-ho, oi que pots prejutjar a algú sense conèixer-lo només per com es dirigeix a tu? Doncs, amb les empreses passa exactament el mateix.

Per això, a DeMomentSomTres utilitzem el concepte d’”idiolecte” a l’àmbit del màrqueting per fer referència al llibre d’estil comunicatiu de cada empresa: és un factor determinant a l’hora de traçar l’estratègia de branding o construcció de marca de qualsevol client.

Un univers de marca ben definit 

Totes les empreses han d’estar impulsades per una història de marca ben definida. Per a establir quins són els valors que mouen la teva empresa al públic cal que tinguis clara la visió, la missió i els valors centrals.

A l’hora de construir la teva marca i comunicar els teus principis als clients, clients potencials, altres professionals del sector o a qualsevol segment de públic al què et dirigeixis has de tenir en compte diversos aspectes que s’interrelacionen. L’idiolecte sempre ha de mantenir l’harmonia amb la resta:

  1. Començar la guia d’estil partint de la història de marca prèviament definida.
  2. Fer ús de les directrius del logo per ser reconegut fàcilment.
  3. Incloure la gamma de colors bàsica que engloba la marca amb consistència.
  4. Dictar la tipografia i la jerarquia que segueix.
  5. Definir el to de veu, el teu idiolecte.
  6. Especificar les imatges i la iconografia que conforma el teu estil visual.

Adquireix personalitat a través de l’idiolecte per a vendre més i millor

La definició del to de veu sovint se subestima, però la seva consistència pot ser determinant a l’hora de comunicar-te amb el teu públic. Com hem vist, construir un univers de marca implica diversos factors i aquests només funcionen si estan cohesionats i corresponen a una mateixa personalitat. D’aquí ve la nostra predilecció per a anomenar idiolecte a l’estil comunicatiu de cada empresa.

L’idiolecte de la teva empresa ha d’anar de bracet amb la resta d’elements que conformen el teu llibre d’estil. Val la pena invertir temps a definir quin vocabulari utilitzaràs, si et dirigiràs al públic en singular o en plural, en segona o tercera persona, etc.

Cada vegada que et comuniques, o bé, verbalment, o bé, per escrit, estàs reflectint la personalitat de la teva empresa. Cada paraula influeix en com et perceben. Si ho fas bé, reforçaràs la teva imatge i, amb poc temps, podràs presumir d’un caràcter clarament definit. Però si no estàs alerta, podries confondre al públic i acabar perdent molts leads per falta de solidesa.

Com defineixo l’idiolecte ideal per la meva empresa?

Has de tenir en compte quins àmbits abastes: poden ser propostes comercials, contractes, comunicacions a xarxes socials, correus electrònics, presentacions corporatives… Pots trobar-te en infinits contextos diferents.

Pensa en qui és la teva audiència. Coneix al teu públic objectiu i sigues empàtic. Depenent del context, pot variar, està clar. Potser necessites adaptar el teu estil comunicatiu segons convingui, ja que no és el mateix redactar una publicació a LinkedIn dirigida a contactes professionalitzats en el teu sector que generar un eslògan per a un cartell publicitari que s’exposarà al centre de la teva ciutat.

Quan hagis definit el teu idiolecte, assegura’t de replicar-lo en tots els canals, sigues coherent i declara’l teu. D’aquesta manera, et diferenciaràs entre la competència i els teus missatges perduraran molt més.

Decidir com vols ser vist pel teu públic és una decisió molt important, però no t’atabalis! L’equip de DeMomentSomTres podem orientar-te per a dissenyar i mantenir l’idiolecte que encaixa amb la teva empresa. Contacta amb nosaltres i parlem-ne.