Email màrqueting: injustament infravalorat

per | 06-07-2022 (original de 06-10-2022) | Blog de comunicació i màrqueting digital, Comerç electrònic, Màrqueting de Continguts | 0 comments

email marketing

L’email màrqueting és una eina molt efectiva per a mantenir els teus clients o clients potencials informats de totes les novetats, ofertes i qualsevol altre contingut d’interès per a ells que puguis generar. Encara que se l’ha condemnat a mort, és un canal molt eficient per a aconseguir vendre i, alhora, reforçar la imatge de marca: és el canal amb el qual s’aconsegueixen més conversions.

L’enviament d’aquestes comunicacions només es realitza si el receptor ha autoritzat l’enviament prèviament, per això tots els subscriptors formen part d’una mateixa base de dades. 

Per què has d’utilitzar el màrqueting per correu?

Un dels principals beneficis del màrqueting per correu electrònic és la seva escalabilitat: els missatges es poden enviar a gran escala perquè arribin a un nombre elevat de destinataris. 

 • És econòmic: és un dels canals de màrqueting directe menys costosos que pots utilitzar.
 • És eficient i rendible: dels correus publicitaris està comprovada el fet de fer enviaments a persones prèviament interessades en el teu servei o producte fa que sigui un escenari ideal per al retorn de la inversió. 
 • És mesurable: pots consultar les estadístiques de les teves campanyes d’enviament de correu electrònic en temps real i conèixer el seu èxit per a optimitzar-les i treure’n més rendiment.
 • Augmenta la fidelització: si estàs en contacte amb els teus subscriptors, no s’obliden de tu. Fes-los arribar contingut de qualitat i rellevant.
 • És personalitzable: com més personalitzis el contingut per a un usuari, més grans seran les possibilitats de conversió.

No et quedis ancorat a SPAM

Els missatges que envies arriben directament a la safata de correu dels teus destinataris, això et permet estar sempre present.

Compte amb el domini! Si no vols declarar la guerra a les safates d’entrada dels teus subscriptors, ssegura’t que configures bé tots els paràmetres tècnics. També pots demanar-los que afegeixin la teva adreça de correu electrònic a la seva llibreta de contactes. D’aquesta manera,  els teus destinataris marcaran els teus correus electrònics com a fiables i valuosos, no com a correu brossa.

Si et saltes aquest pas, molts lectors podrien no veure els teus missatges encara que els interessi saber de tu. Una bona manera de fer-ho és a través del missatge d’agraïment que envies als visitants quan se subscriuen a la teva llista.

Automatitza el procés i estalvia temps i esforços

L’automatització del correu electrònic et permet generar missatges amb antelació i configurar-los perquè s’enviïn automàticament quan un usuari realitza una determinada acció.

Per exemple, quan un visitant es registra per a rebre el teu butlletí de notícies, pots enviar-li un missatge automàtic d’agraïment i benvinguda immediat. Això fa que el teu nou lector tingui una primera interacció amb la teva empresa.

Tipus d’email màrqueting

Hi ha diverses maneres de fer email màrqueting i, evidentment, el que comuniques i com ho comuniques a la teva audiència dependrà de les teves possibilitats i els teus objectius: cal que toquis de peus a terra i no perdre mai de vista el propòsit principal que persegueixes.

Newsletters

Un butlletí de notícies és un correu electrònic que envies amb certa regularitat, sigui setmanalment, mensualment o amb una altra periodicitat. T’ajuda a interactuar amb les teves oportunitats de venda i clients a través d’informació rellevant i recent sobre el teu sector, la teva empresa, el teu àmbit geogràfic, etc.

Lead nurturing i automatitzacions

Aquests missatges es llancen automàticament cada vegada que un usuari realitza una acció determinada al teu lloc web com, per exemple, descarregar un contingut.

Si vols maximitzar el teu retorn amb correus electrònics de nutrició d’oportunitats de venda, és important que segmentis la teva audiència. D’aquesta manera, podràs enviar missatges dirigits específicament als usuaris segons l’etapa del recorregut del comprador on es troben.

Correus transaccionals

Quan aconsegueixes construir una teva llista de correus electrònics àmplia, és difícil generar un únic comunicat cada vegada que enviïs un correu de màrqueting, ja que difícilment serà rellevant per a tothom.

Els correus electrònics transaccionals s’envien automàticament quan un lector fa una acció determinada, com registrar-se al teu butlletí de notícies, comprar un producte, etc. Hauràs de redactar, per exemple, un missatge de benvinguda, un de confirmació i alguns de seguiment.

Una pràctica molt efectiva a l’hora d’aconseguir tancar oportunitats de venda és enviar un correu per a evitar cistelles de compra abandonades. Quan un usuari deixi una compra a mitges al teu ecommerce, envia-li un correu automatitzat per a recordar-li que acabi el seu procés de compra. 

Plataformes

Cada dia existeixen més eines que faciliten la gestió del màrqueting per correu. A l’hora de decidir quina utilitzar, has de tenir clars els teus objectius i pressupost i investigar què ofereix cadascuna d’elles o per quin motiu destaquen. Ara, en comentarem algunes de les més reconegudes.

HubSpot

Les edicions gratuïtes de HubSpot integren l’eina d’email màrqueting.  Aquesta, ofereix la senzilla funcionalitat drag-and-drop i un extens catàleg de dissenys predeterminats i plantilles. 

És destacable la precisió dels informes i els panells que, com a usuari, tens a la teva disposició: són fàcils d’entendre i t’ajudaran a optimitzar el rendiment dels enviaments.

La plataforma de HubSpot és cada dia més extensa i compta amb una comunitat que s’expandeix dia a dia. Si vols conèixer-la millor, pots llegir aquest article on hi fem una ullada. 

Mailchimp

Aquesta és una de les plataformes d’enviament de correu electrònic més valorades arreu del món. 

Compta amb infinites funcionalitats com gestió de llistes i editor d’anuncis, però no inclou versió en espanyol ni enviaments per SMS, per exemple. Segons consideris, pots escollir la modalitat gratuïta o triar d’entre diversos plans de pagament.

Encara que és una de les plataformes més utilitzades per dur a terme email màrqueting, pot resultar complexa i costosa per a molts usuaris si volen accedir a opcions avançades. És una opció recomanable per a empreses que compten amb un pressupost moderat i tenen necessitats de màrqueting professionals.

Acumbamail

Acumbamail funciona d’una manera molt similar a Mailchimp i les funcionalitats no queden gaire allunyades d’aquest tot i requerir un cost monetari menys elevat. És una molt bona opció si Mailchimp s’escapa del teu pressupost i, a més, compta amb versió en castellà!

Sendinblue

Com Mailchimp, ofereix una gran diversitat d’eines, que inclou, per exemple l’enviament de SMS i fins i tot de CRM.

Sendinblue compta amb versió en castellà, fet que facilita el seu funcionament. Tot i això, el compte gratuït és força limitat i compta amb poca varietat de plantilles. Per a alguns professionals i per a les petites empreses pot semblar massa complexa.

Mesura els resultats de les campanyes

Per a poder mesurar els teus esforços d’email màrqueting has de fer un seguiment de diverses mètriques. Aquestes són algunes de les més essencials a considerar:

 • Taxa d’obertura: és la proporció de correus electrònics, d’entre la totalitat dels enviats, que són oberts pels nostres destinataris.
 • Taxa de clickthrough: s’expressa amb un percentatge i representa la relació entre el nombre d’usuaris que fan clic en un o més dels teus enllaços i el total d’usuaris que han obert el missatge. 
 • Taxa de conversió: es registra una conversió cada vegada que un lector realitza una acció després de seguir un enllaç del teu correu. També es mesura com un percentatge.
 • Taxa de rebot: cada cop que un correu electrònic no es lliura amb èxit, es produeix un rebot. Pot ser perquè l’has enviat a una adreça inactiva, tancada o incorrecta, o bé, perquè el destinatari té la safata d’entrada plena o el servidor no funciona, pots provar de reenviar el missatge.
 • Taxa de creixement: la teva base de dades de correu electrònic de màrqueting es va degradant naturalment, per això és essencial que vagis ampliant-la i, paral·lelament, actualitzis els contactes (amb canvis d’adreces, per exemple).
 • Taxa de shares: el percentatge de lectors que fan clic en un botó o un enllaç per a compartir el contingut difonen el missatge de la teva marca i t’ajuden a generar noves oportunitats de venda. 

 

Si et trobes desbordat per la gran quantitat de plataformes i funcionalitats que disposes per a engegar l’estratègia d’email màrqueting de la teva empresa, és totalment normal! Podem ajudar-te a gestionar-ho i seguir el camí amb tu, també mesurant els resultats i optimitzant les campanyes.

Arxius