Crear i modificar usuaris a WordPress

07-11-2019 (original de 08-09-2015) | Manual de WordPress

Una de les funcionalitats potents i poc considerades del WordPress és el sistema de gestió d’usuaris. De fet, poca gent la fa servir tot i que és senzill de crear usuaris com expliquem en aquest breu tutorial.

Has de tenir present que per poder gestionar usuaris en una instal·lació de WordPress, el teu usuari ha de tenir permisos suficients. En instal·lacions normals, sense plugins addicionals, necessites que el teu usuari sigui administrador.

Si no disposes de permisos suficients, demana’ls a qui administri la teva web.

Crea un usuari en segons!

Per accedir a la gestió d’usuaris ens cal primer accedir a l’administrador de WordPress. Una vegada dins, cal anar al menú Usuaris i escollir l’opció Afegeix.

Captura del menú d'usuaris de WordPress

Apareix la pantalla següent:

Crear i modificar usuaris a WordPress 1

En aquesta pantalla és necessari omplir els camps següents:

  • Nom d’usuari: és el camp que identificarà l’usuari. No pot tenir espais ni determinats símbols i no es pot canviar.
  • Correu electrònic: cal informar-lo amb l’adreça de correu electrònic de l’usuari. És on a partir d’ara rebrà les notificacions de WordPress i també la contrasenya.
  • Rol: cal seleccionar un rol que s’adigui amb el que ha de fer l’usuari. Hi ha un conjunt de rols estàndard de WordPress (administrador, editor, autor, subscriptor) i poden haver-hi rols addicionals.

Recomanem que marquis l’opció Envia la notificació d’usuari per tal que l’usuari rebi una contrasenya al seu correu electrònic. Es tracta d’una contrasenya aleatòria i segura però molt difícil de recordar.

Si vols crear una contrasenya més fàcil de recordar, has de prémer el botó [Mostra la contrasenya] que desplega un formulari amb la contrasenya com es pot veure a la imatge que segueix.

Crear i modificar usuaris a WordPress 2

En el camp de contrasenya es pot introduir el text que es vulgui però, per motius de seguretat, WordPress exigeix que que la contrasenya sigui o forta o, a tot estirar, mitja. En alguns casos pot mostrar un botó per confirmar que ets conscient d’utilitzar una contrasenya no prou fiable.

Una vegada completada la informació cal prémer el botó [Afegeix] i es crearà l’usuari.

Cal tenir en compte que hi ha plugins de WordPress que poden afegir camps addicionals en aquesta pantalla.

El sistema de permisos dels usuaris de WordPress, una visió ràpida

El sistema de gestió de permisos dels usuaris a WordPress està plantejat com si es tractés d’una revista. Hi ha lectors o usuaris no registrats, subscriptors, autors, editors i administradors.

  • Usuaris no registrats: poden veure les parts públiques de la web. Tots els usuaris que no s’hagin connectat o hagin fet login es troben en aquest estat.
  • Subscriptors: és el nivell mínim d’usuari. Compten amb accés a determinats continguts exclusius.
  • Autors: poden escriure continguts, publicar-los i modificar-los. No obstant només poden actuar sobre els seus propis continguts.
  • Editors: actuen com els autors però tenen capacitat per gestionar continguts creats per d’altres usuaris.
  • Administradors: tenen capacitat d’editor i a més compten amb la possibilitat de realitzar accions de caràcter tècnic com la creació d’usuaris.

Aquesta és la configuració estàndard. Algunes extensions poden incorporar nous rols o modificar els que hi ha.

Quines modificacions es poden fer als usuaris?

Des de la pantalla Tots els usuaris del menú de gestió d’usuaris a l’administració de WordPress, podem accedir a actualitzar les dades d’usuaris.

Cal tenir present que:

  • No es pot canviar el nom d’usuari.
  • Es pot eliminar els usuaris. Els continguts que hagi escrit l’usuari que esborrem, podrem triar, transferir-los a un altre usuari o bé eliminar-los completament.
  • També es pot desactivar els usuaris si no volem eliminar-los però volem deixar-los sense accés.
  • És possible canviar el rol dels usuaris.
  • Els usuaris poden modificar determinades informacions pròpies des de l’apartat de perfil. Des del perfil els usuaris podran canviar principalment la contrasenya, el nom, els cognoms, el correu electrònic.

Aquesta pantalla, Tots els usuaris, també ofereix la possibilitat de realitzar determinats canvis de forma massiva com ara el canvi de rol.

Usa usuaris de WordPress de forma segura

Ara que ja saps com es creen els usuaris, no tens excusa per anar compartint els usuaris i les contrasenyes amb les complicacions que comporten.

Per tant, demana accessos al teu administrador i comença a crear els usuaris que et calguin.

Si vols més informació sobre el sistema de gestió d’usuaris i permisos de WordPress, consulta https://wordpress.org/support/article/roles-and-capabilities/.

Arxius