No fa gaire participàvem en una formació al Vendrell per al sector enoturístic que pretenia posar les bases per una estratègia de màrqueting online efectiva que generés visites i vendes als participants. Repassàvem tots els agents implicats en l’estratègia, sobretot canals, a més d’oferir consells i trucs. Però la realitat del nostre territori, el Penedès, i d’altres que es dediquen a la producció vitivinícola és que els petits cellers no poden afrontar la gestió de tots els canals implicats (multitud de xarxes socials, web i blog amb publicació constant…) per manca de temps i de diners.

Això no obstant no ho converteix en una missió impossible. Per començar, però, uns requisits: cal disposar d’una web en condicions on hi hagi un apartat de blog i d’una pàgina de Facebook.

Abans de posar-nos a la feina, farem una repassada ràpida a l’estratègia. Ens posarem a la pell del nostre millor client i pensarem què necessita, quines necessitats li resol el nostre producte i perquè ens triarà a nosaltres i no a la resta de la competència. En definitiva, hem de pensar en què som genuïns. Aleshores tindrem la clau per un bon contingut, perquè no oblidem que el contingut és el rei… amb permís del client!

Posem-nos a la feina, què publico al Facebook?

Caves Berdié ensenyen la seva feina diària sense complexos. I això els fa especials!

Pensem exactament com és aquesta xarxa social, quin llenguatge fa servir. Segons paraules d’en Marc (Queralt), és la gran cotilla mundial. A la gent li agrada el teu producte però encara més li agradarà veure com el fas, veure com un gra de raïm esdevé una gota del teu millor cava. Explica el procés amb imatges. Però no facis fotografies d’estudi. Treballa l’espontaneïtat. Agafa el mòbil i converteix-te en un reporter a casa teva. Tu ho coneixes millor que ningú. Saps a quina hora la vinya té la llum més espectacular, coneixes la mecànica del desgorjat… Documenta-ho i tingues per cert la teva mirada serà única, igual que el teu producte.

El teu producte és especial perquè treballa amb emocions. Doncs explica-les! Segur que quan et visita la gent al celler t’explica de quina manera l’ha emocionat el teu discurs, la manera de fer les coses pròpies del vostre celler. Intenta que el Facebook sigui una finestra cap aquestes experiències. Així el teu client potencial rebrà aquesta part de la informació intangible que costa tant d’explicar amb paraules i que fa del teu producte alguna cosa més que una beguda alcohòlica embotellada. I encara millor, convida a que te les expliquin. Fes un sorteig, organitza un concurs (compte amb la normativa de Facebook, però).

Tu et mous, doncs que el teu Facebook també es mogui amb tu. Anticipa els actes on participaràs i explica què has fet allà on has anat i què has fet. Dóna peu a desvirtualitzar els teus seguidors. Pensa que la teva borsa de fans són els prescriptors més fidels que puguis tenir, per tant, dóna’ls informació dels tastos on participareu, a les fires que hi tindreu presència… Com pots veure, no hi ha res de tot això que no puguis fer aprofitant el que passa a casa teva i la càmera del teu mòbil.

Continguts extra per la web de Castelldor

Al Facebook de Castelldor conviden a entrar a la seva web per trobar-hi maridatges inesperats amb els seus productes

El Facebook em rutlla. Què en faig de la web?

No oblidem que l’objectiu final és que la gent arribi a casa teva i, esclar, al món digital això és la web. A la web hi trobaran allò que els has promès que hi trobarien a través de la finestra que has obert al Facebook, que moltes vegades és una engruna d’un contingut molt més elaborat. Per exemple, si s’ha anunciat la participació al Mercat de Mercats, explica quines altres activitats podran fer en el marc d’aquesta fira. Si s’utilitza imatges de gent que visita el celler, ofereix la possibilitat de descarregar les notes de tast dels productes que han tastat. Tot això són materials que de ben segur ja formen part de la història de cada celler. Només cal donar-los visibilitat a la teva web. Així s’anirà teixint la xarxa on acudiran primer els contactes, els mateixos que després seran clients.

Tot el que s’ha explicat més amunt són unes bones bases per una estratègia digital que millori les visites a la teva web. Però se’n poden fer més, de coses. Tot depèn de la capacitat i el pressupost que es tingui per destinar al màrqueting digital. En aquest article hi trobaràs una presentació per descarregar-te que recull les bases per una estratègia digital efectiva.