La venda online mai havia estat tan necessària. Segurament ja comprem per Amazon i estem familiaritzats amb les botigues de les nostres marques preferides. Ara, però, l’eCommerce s’extén a tota la nostra activitat a l’hora de comprar.

En Lluís, gerent d’una gran empresa del sector carni, va trucar-nos l’endemà de l’inici del confinament. Ens va llançar el repte: construir la botiga online en temps rècord i adaptada a l’usuari final. Vam haver de conceptualitzar productes, fer l’estructura de l’eCommerce i la promoció. 72 hores després, fèiem la primera venda. Imparables des d’aleshores. Amb revisió diària i millora contínua del funcionament.

En què consisteix una botiga online?

Òbviament és un espai on s’hi poden aconseguir béns o serveis online. Però ha de complir amb uns bàsics: tenir un catàleg amb productes i descripcions, una cistella de la compra on afegir-los, un procés de compra que reculli les dades i que es comuniqui amb l’usuari, una passarel·la de pagament segura i també l’àrea d’usuari per poder-hi accedir a repetir compres o repassar-ne de ja fetes.

Un eCommerce ha de generar confiança i ha de ser fàcil comprar-hi

Repassem els elements crítics i afegirem aquells que fan que tot això funcioni de veritat. Que la botiga web no es quedi en un espai bonic, però inútil. Que els usuaris de tota mena amb o sense experiència prèvia en la compra online s’hi trobin còmodes i puguin fer la compra sense friccions.

eCommerce que funcionen 1
La prova de foc d’un eCommerce ben fet: el moment de pagar no ha de generar cap dubte.

La passarel·la de pagament. El darrer element però el que és més crític

No es pot parlar d’eCommerce complet si no s’hi pot fer una transacció. Tenim diferents proveïdors:

  • Redsys, si ja tenim datàfon a la botiga. La integració no és senzilla, està mal resolta i porta problemes. Els bancs tradicionals fan tard. A més, les condicions sobre les comissions i el lloguer mensual del datàfon són opaques.
  • Paypal. La integració és rapidíssima. Crear-ne un compte, també. Ara bé, les comissions fan pensar-s’ho. A favor tenim que és una plataforma molt coneguda i la més ben valorada per la gent acostuma a comprar online.
  • Stripe. La darrera incorporació al món de les passarel·les de pagament. Té totes les virtuts de paypal amb la diferència que no cal tenir un compte a la plataforma per poder-la utilitzar. Ah, i les comissions no són tan altes com a Paypal. És la nostra opció per defecte.
  • Bizum. Estem a l’espera de la gran esperança per les empreses. De particular a particular funciona molt bé.

L’experiència de l’usuari. Testar, testar i testar. I tornar a revisar.

Perquè un eCommerce vagi rodó, cal fer moltes proves i no donar res per fet. El començament pot semblar fàcil: vendre com ho fa Amazon i per tant calcar el procés de venda tant com sigui possible.

eCommerce que funcionen 2
A DMS3 treballem en equip: disseny, programació i continguts perquè els eCommerce que surten de la nostra factoria siguin botigues on es ven de veritat. La imatge és d’abans del confinament. Ara ho fem exactament igual, però en teletreball ;)

Però una vegada assumit el fet que mai serem Amazon, comença l’aventura. Sabem què volem que facin els usuaris a la nostra web de venda online. Ara caldrà veure què fan realment. S’encallen a l’hora de posar un producte a la cistella? O bé és al pas de checkout? Saben tornar enrere i seguir comprant altres productes? Per què no repeteixen la compra?

Per poder saber què passa i millorar la plataforma, podem fer gravacions de sessions de manera aleatòria i encara millor, preguntar directament als usuaris com ha anat l’experiència. La sonda principal d’informació és sense dubte Google Analytics.

Analítica web, per saber què està passant

Google Analytics és el complement bàsic. Aquí és on es recull tota la informació de qui ens ha visitat i què s’ha mirat exactament. Podrem analitzar els fluxos de navegació fins i tot en temps real.

El posicionament, el SEO o el que és el mateix: fer les coses ben fetes

Un eCommerce és una web amb un afegit de botiga. Com a qualsevol web, el posicionament és essencial. A DMS3 no concebem cap web sense haver-ne treballat el SEO. A més, ens hi dediquem contínuament en el procés de millora contínua.

Això és, haurem optimitzat la part tècnica: que es carregui molt de pressa, que tingui un sitemap com se l’espera, que Google sàpiga que existim havent configurat correctament la Google Search Console.

També haurem adaptat els continguts, les imatges, la meta informació. I sí, de manera sexi per tothom: persones i cercadors. Que al cap a la fi es tracta de seduir, no de muntar un aparador agressiu de venda.

La promoció, forma part de l’eCommerce?

Esclar que sí! És la nostra manera de fer saber al món que hi som. Per això, els aparadors digitals són les xarxes socials. Haurem d’explicar-nos, seduir, gestionar amics, clients, fans i detractors. Tot amb un ordre i una intencionalitat concreta.

D’aquí la necessitat de tenir canals digitals oberts. Massius com Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin. O d’àmbit més privat: WhatsApp, Telegram…

Arribat aquest moment, si el que vols és vendre online de veritat, et toca contactar amb nosaltres!