Social Media Shopping o com vendre a les xarxes socials

17-11-2022 | Comerç electrònic, Blog de comunicació i màrqueting digital

El Social Shopping fa referència a la compra i venda de productes a través de les xarxes socials, és a dir, la realització de transaccions completes sense sortir de l’aplicació de la xarxa social. Els usuaris busquen experiències de compra accessibles i còmodes als seus dispositius mòbils. Cada cop és més comú comprar al moment.

Per què has d’utilitzar-lo?

El Social Media Shopping ha generat més de 700.000 milions d’euros d’ingressos durant l’any 2022 i es preveu que, almenys fins al 2030, el creixement anual sigui superior al 30%. És evident que la demanda de compres instantànies en línia està creixent i és cada dia una opció més important a tenir en compte per a les e-commerce. 

Cada xarxa social és un món

Tant la gestió interna per part dels venedors com l’experiència dels usuaris que realitzen el procés de compra varia segons la xarxa social en què es trobi la botiga. 

Instagram Shopping

La plataforma d’Instagram et permet visibilitzar la teva marca i els teus productes mitjançant publicacions de fotos i vídeos que, idealment, resultaran en vendes. 

Com funciona?

Configurar la teva botiga d’Instagram és relativament fàcil. Un cop la tens activa i has publicat el teu catàleg, pots afegir etiquetes de producte a les fotos i als vídeos. També pots utilitzar contingut generat pels mateixos usuaris per a promocionar-te: si permets que altres persones etiquetin els teus productes, augmentes el teu abast i, alhora, generes confiança.

Quines són les característiques principals?

Instagram compta amb un munt de funcions de comerç electrònic de fàcil usabilitat.

  • Botigues. És el teu aparador personalitzable a la mateixa xarxa social.
  • Etiquetes de compres. Inclouen productes del teu catàleg i permeten als clients comprar directament des del teu lloc web o a Instagram.
  • La secció d’explorar. Els usuaris poden navegar per publicacions segons les etiquetes de compra.
  • Col·leccions. Existeix la possibilitat d’englobar els productes en col·leccions per a facilitar la recerca de productes als teus clients.
  • Pàgina de detalls del producte. Es mostra el preu i la descripció de cada producte de manera ordenada. Instagram extreu aquests detalls del teu propi catàleg, així que assegura’t d’indicar-ho tot correctament.
  • Anuncis amb etiquetes de producte. Pots generar anuncis a partir de les teves publicacions.

Facebook Shopping

Per a tenir accés a les funcionalitats de Facebook Shopping, has de posseir un perfil de creador o d’empresa. Com que Facebook i Instagram formen part de Meta, l’experiència de vendes i compres d’ambdues és similar.

Com funciona?

Qualsevol pot configurar un catàleg a Commerce Manager, però només les empreses que venen productes físics poden configurar una botiga a Facebook o Instagram.

Has de configurar la botiga des d’una pàgina de Facebook i pots actualitzar el catàleg de productes i personalitzar la botiga sempre que vulguis.

Quines són les característiques principals?

El compte de Facebook Commerce Manager compta amb diverses funcions de compra

  • Col·leccions. Pots personalitzar les teves col·leccions de productes perquè els clients trobin més fàcilment el que busquen.
  • Publicitat. Afegeix un públic personalitzat a les teves campanyes publicitàries per a arribar a persones que ja estiguin interessades en els productes que ofereixes.
  • Estadístiques. La plataforma et mostra informació sobre el rendiment de la teva botiga perquè puguis optimitzar-la.
  • Exposició. Pots fer que els teus productes apareguin a “centres comercials” populars de Facebook com Marketplace.
  • Missatges directes entre plataformes. Les botigues es poden connectar a Messenger i Instagram Direct i, aviat, a WhatsApp. Els clients poden accedir a tu des de molts llocs diferents.

Pinterest Shopping

Pinterest és una plataforma on dominen els elements visuals. L’estil organitzatiu i el pes de l’algorisme fan que les probabilitats de vendre siguin realment elevades. Actualment, s’informen un 80% més de vendes al mes en comparació amb altres plataformes socials.

Com funciona?

Uneix-te al Programa de comerciants verificat, publica els productes, configura els pins de producte i personalitza la vostra botiga.

Quines són les característiques principals?

  • Pins de producte. Aquests es distingeixen dels pins habituals perquè tenen un preu indicat a la cantonada. Mostren els detalls del producte: un títol i una descripció especials, el preu i la disponibilitat d’estoc.
  • Botiga Spotlights. Pots mostrar el teu producte de manera destacada, fent-lo visible per a més consumidors. Els blocs de moda, els escriptors i els editors trien els focus, així que optimitza la teva pàgina de producte per a destacar.
  • Pots crear anuncis per a comprar i, fins i tot, fer que aquests incloguin una col·lecció completa de productes.
  • Llista de compra. Quan els usuaris desen productes al seu taulell, s’afegeixen automàticament a la seva llista.
  • Els usuaris poden fer una foto d’un producte físic perquè Pinterest els mostri productes similars.

TikTok Shopping

Segur que navegant per TikTok t’has trobat amb anuncis camuflats entre els vídeos que han publicat els usuaris que segueixes o que t’apareixen per algorisme. Pots fer que els teus també apareixin.

Com funciona?

Per a configurar la teva pròpia botiga a TikTok, has de respectar una sèrie de requisits preestablerts per l’aplicació. 

Quines són les funcions principals?

  • Integra socis de tercers com Shopify, Square, Ecwid i PrestaShop. Si formes part de Shopify, pots publicar anuncis que es permeten comprar a TikTok des del tauler de control de Shopify.
  • Anuncis de vídeo: pots crear anuncis de vídeo que apareguin a la pàgina #ForYou dels usuaris.
  • Pots incloure enllaços directes als teus productes integrats als vídeos.

Esprem la teva estratègia de Social Media Shopping

  1. La imatge ho és tot. Utilitza imatges d’alta qualitat. Les fotos dels productes han de ser clares i atractives, brillants i ben il·luminades.
  2. Les descripcions han d’anar enfocades a vendre. Fes ús d’un llenguatge que capti l’atenció dels usuaris. Parla clar i evita incloure massa informació.
  3. Posa-ho fàcil. Inclou enllaços a les pàgines del teu producte a les publicacions i fes que la compra sigui el més eficient possible.
  4. Sigues actiu i constant a les xarxes socials. Com més publiques, més probabilitats tens de ser vist. Si un client publica una bona ressenya sobre la teva empresa, treu-ne partit i comparteix-la!
  5. Fes servir totes les eines al teu abast. Utilitza hashtags, publica actualitzacions regularment i fes campanyes promocionals a canals socials com Instagram i Facebook. Les eines d’anàlisi t’ajudaran a entendre què funciona i què no.
  6. Els chatbots. Respon ràpidament als dubtes i assegura’t que els teus clients estan contents durant el procés de compra. D’aquesta manera, tornaran a comprar.

Tot i que l’ús de les xarxes socials és cada dia més intuïtiu, un procés de comerç electrònic integrat requereix temps i esforç. Contacta amb l’equip de DeMomentSomTres perquè t’ajudem a desencallar o incrementar l’embut de vendes.

Arxius