Què són les cookies i per a què serveixen?

Tots hem sentit parlar sobre les cookies, aquell pop up –a vegades, tan molest– que apareix a la pantalla quan entrem en una pàgina web per primera vegada. Però, saps realment per què poden ser útils per la teva empresa?

Durant anys, s’han utilitzat aquests petits arxius per fer un seguiment dels visitants als llocs web i poder analitzar i conèixer el seu comportament. Això permet millorar l’experiència de l’usuari i recopilar dades que els ajudin a orientar la publicitat a les audiències adequades, a més de conèixer el que els seus visitants estan veient en línia quan no són als seus llocs web.

Si la teva web disposa de cookies pots:

  • Recordar les dades dels teus visitants per evitar que les hagin d’omplir cada vegada que tornin.
  • Registrar les preferències de les persones que interactuen amb el teu lloc web (idioma, ubicació, etc) i personalitzar el contingut que es mostra.
  • Desar els articles de compra a la cistella fins que els teus clients finalitzen el procés.
  • Oferir una millor experiència d’usuari, ja que ajuden que una pàgina que ja es va visitar es carregui amb més rapidesa.

Què són les cookies de tercers i per què estan desapareixent?

Les cookies de tercers són fitxers que es descarreguen al disc dur d’un usuari des d’un lloc web, però que provenen d’un domini diferent del lloc que l’usuari està visitant.

Compte! El funcionament de les cookies i les eines de seguiment d’anuncis a Google està canviant: les cookies de tercers s’estan eliminant de manera gradual als navegadors de Chrome amb la finalitat de protegir als usuaris que busquen més privacitat i transparència.

Què passarà amb Google Ads?

Sorgeixen molts dubtes i interrogants sobre això. Fa pocs mesos, Google va afirmar que el seu objectiu és que Chrome elimini gradualment les cookies al llarg de 2023.

La seva alternativa a les cookies de tercers és una nova solució sota les sigles FLoC amb què desenvoluparan anònimament campanyes publicitàries destinades a grups d’usuaris que comparteixen interessos comuns, en comptes de centrar-se publicitat personalitzada.

I amb Google Analytics?

Google Analytics utilitza un conjunt de cookies per a recollir informació i oferir estadístiques d’ús dels llocs web. La principal cookie que fa servir és “_ga”, que permet distingir un visitant d’un altre. Per tant, quan les cookies a tercers desapareguin, no disposaràs d’informació rellevant sobre els usuaris que fins ara has tingut al teu abast.

Com afecta el procés a les empreses?

Encara que els esforços de privadesa de Google Chrome tindran molt d’impacte en algunes àrees del màrqueting i la publicitat digitals, altres tàctiques continuaran sent les mateixes.

Fins ara, Google afirma que només pretén eliminar gradualment les cookies de tercers als seus navegadors i que les cookies d’origen que rastregen dades bàsiques sobre els visitants del propi lloc web encara es consideren segures. Per tant, les dades d’origen que obtinguis dels visitants del teu lloc web a tots els navegadors romandran intactes.

Si tens com a objectiu fer un seguiment dels comportaments, les preferències i les dades demogràfiques bàsiques dels visitants del teu lloc web és molt probable que no et vegis greument afectat per aquest canvi. Però si busques basar la teva estratègia de publicitat en dades sòlides, probablement hauràs de considerar alternatives.

Així doncs, si t’interessa integrar nous procediments per a analitzar i mesurar el comportament dels teus visitants, contacta amb DeMomentSomTres: coneixem alternatives i podem ajudar-te a estar al dia i no perdre pistonada!