En aquest article expliquem com aquests establiments poden vendre a domicili de la manera més fàcil, segura i amb la mínima inversió en tecnologia. De fet n’hem dit eCommerce de campanya, perquè com els hospitals de campanya, fan la seva funció però implementats a cuitacorrents i sense grans inversions tecnològiques.

Aquest article respon a una anècdota real. És representatiu d’una problemàtica força estesa entre els petits establiments d’alimentació que faciliten que ens puguem estar confinats a casa.

L’Anna està tancada a casa, com molts de nosaltres aquests dies. Necessita comprar verdura i fruita fresca. En Pere té una botiga de producte de proximitat i diu que ara lliura les comandes a domicili. La seva web, malgrat tenir un WooCommerce instal·lat, no té configurada la passarel·la de pagament ni la cistella de la compra, així que no pot comprar online. I per WhatsApp tampoc s’aclareixen perquè la solució que li ofereix en Pere per pagar és que li passi els dígits de la targeta de crèdit. I això, ja se sap, no s’ha de fer mai. Si no sofistica el sistema, l’opció d’en Pere està abocada al fracàs.

Vull un eCommerce que funcioni

Reptes i solucions que resol un eCommerce de Campanya

Qualsevol botiga web ha de resoldre aquests 6 problemes tecnològics:

1. Aparador

Ha de tenir un aparador on presentar els productes a vendre. Tots els eCommerce tenen un conjunt de pàgines on es mostren els productes. En botigues amb molts productes, com ara una botiga d’alimentació és un embolic gestionar-ho si no es disposa d’una integració amb un sistema de gestió d’estocs. Poques botigues tenen aquest sistema actualitzat. Menys encara connectat amb la web.

Solució: Whatsapp Business. Un tros més avall t’expliquem com configurar el Catàleg de Whatsapp.

2. Comanda

Ha de permetre fer la comanda amb la cistella o el carret de la compra.

Solució: el telèfon, el correu electrònic o el WhatsApp.

En concret recomanem fer servir Whatsapp Business perquè permet disposar de respostes predefinides i missatges fora d’horari. En aquest article t’expliquem com fer-ho.

3. Pagament

Ha de gestionar el pagament amb seguretat. Tots els eCommerce tenen una o diverses passarel·les de pagament que realitzen aquesta operació i avisen al comerciant que la transacció s’ha produït correctament sense emmagatzemar dades.

Solució: el mitjà de pagament que recomanem és PayPal.me.

També recomanem Bizum però l’accés per a empreses té algunes complicacions i requereix la intervenció del banc.

En aquests moments és interessant evitar els pagaments en metàl·lic pel risc sanitari inherent.

Més endavant de l’article expliquem què és PayPal.me i com es configura.

4. Lliurament

Els eCommerce acostumen a fer un càlcul dels ports oferint en alguns casos diverses modalitats.

A l’eCommerce de campanya el transport l’assumeix l’equip de la botiga i fa el lliurament i el cobrament alhora.

5. Atenció al client

Els eCommerce acostumen a oferir un telèfon i un correu d’atenció al client.

Solució: WhatsApp Business especialment per la possibilitat d’exposar un horari clar i missatges fora d’horari.

Aquests missatges són de gran utilitat perquè permeten que el client rebi un missatge indicant-li que hem rebut la seva petició. Té un efecte relaxant per a ell. Al mateix temps, el comerciant pot estar descansant, que bona falta li fa.

6. Promoció

Els eCommerce serveixen també perquè els cercadors i les persones puguin donar referència de la web.

Solució: facebook i Google myBusiness per donar visibilitat de l’existència de l’establiment i els canals a utilitzar.

És important connectar facebook amb WhatsApp Business com vam explicar en aquest article.

I l’eCommerce convencional, no seria una solució?

Com pots veure, amb WhatsApp Business i PayPal Me pots resoldre una bona part de la problemàtica existent en la gestió de l’operativa diària d’un establiment d’alimentació que es vegi en la necessitat urgent de poder servir els seus productes a casa dels clients d’una manera àgil i econòmica.

L’eCommerce convencional, és també una molt bona solució en determinats casos que convé no descartar. Convé valorar-ho seriosament i es pot fer en paral·lel amb la implantació d’un eCommerce de campanya. La implementació d’un eComerce convencional no és un projecte que es resolgui amb immediatesa perquè el seu impacte acostuma a ser gran en els processos de l’organització i els seus productes.

Vull un eCommerce que funcioni