Avui passejava pel twitter i m’he trobat amb un anunci.

No m’ha sorprès gens. Ja m’he acostumat a que twitter m’insereixi publicitat al time-line quan li vingui bé (o algú pagui).

Aquesta tarda m’he trobat amb aquest:

L'anunci sobre Joc de Trons a Twitter

L’anunci sobre Joc de Trons a Twitter

De fet, la situació que s’hi exposa és força semblant a la meva. No he vist encara cap dels capítols de Joc de Trons però estic valorant de veure’ls ara que ja està la sèrie tancada.

Naturalment m’ha encuriosit saber per què Twitter m’ensenyava un anunci del New York Times pensat per a gent que no ha vist la sèrie en qüestió. Tenint en compte com està el tema de la intel·ligència artificial, el big data i totes aquestes tecnologies ja veia que havien estat capaços de detectar un patró pel que em mostressin l’anunci.

twitter-per-que-veig-aquest-anunci-2-menu

El menú lateral de la piulada

Per això he entrat al menú lateral de la piulada i he escollit la primera opció: per què veig aquest anunci?

En un moment la meva il·lusió sobre la segmentació i la personalització se n’ha anat en orris.

twitter-per-que-veig-aquest-anunci-3-explicacio

Pantalla “Per què veig aquest anunci?”

La pantalla Per què veig aquest anunci? no podia ser més clara. M’ensenyen l’anunci per què el New York Times vol que vegi l’anunci simplement perquè parlo anglès i per raons geogràfiques. Desil·lusió absoluta en la tecnologia.

Ara bé, aquesta pantalla també és l’accés a poder veure dues coses interessants: la informació que Twitter té de mi i la configuració sobre l’ús que li permeto fer-ne.

Quina informació té Twitter de mi?

Fent clic a l’enllaç de See your Twitter data porta a una pantalla de la configuració del perfil on es mostra la informació que Twitter vol ensenyar-nos del que sap de nosaltres.

twitter-per-que-veig-aquest-anunci-5-dades-sobre-interessos-publicitat

Dades sobre interessos i privacitat

A la pàgina de dades sobre interessos i publicitat, Twitter ens presenta la informació que té sobre nosaltres a efectes publicitaris en forma del que ell en diu interessos inferits que forma part de la identitat inferida.

També ens presenta les audiències d’anunciants de les que formem part i es pot descarregar la llista dels anuncionats que tenen dades sobre nosaltres. Es poden sol·licitar fent clic al botó corresponent i ens les envien per correu. Però són figues d’un altre paner.

La identitat inferida: com Twitter decideix que sóc

La identitat inferida és la manera com Twitter decideix com sóc jo: els meus interessos i perfil. El construeix a partir de la informació que pot obtenir de les nostres cerques, piulades, retweets… Tan per part de Twitter com d’altres eines “sòcies” de Twitter.

En el meu cas, algun dels meus interessos segons Twitter, es poden veure en aquesta pantalla.

per-que-twitter-ensenya-anunci-interessos-del-twitter

Els interessos de la meva identitat inferida de Twitter

No obstant, la fiabilitat pel meu gust, és baixa. Sospito que fa servir els mateixos criteris que amb els idiomes. De fet, com que gràcies a l’eina de traducció mig entenc algunes piulades en llengües extranyes, Twitter creu que entenc el finès i el xinès.

Quin ús deixo que Twitter faci de les meves dades

Els usuaris de Twitter tenim certa capacitat de decidir l’ús que volem que faci de la nostra informació alhora de fer-nos publicitat.

twitter-per-que-veig-aquest-anunci-personalització-i-dades

Paràmetres de configuració i dades de Publicitat

Podem per exemple impedir que ens ofereixin publicitat peronalitzada o que no utilitzin la nostra identitat inferida o les webs que hem visitat.

No obstant, sempre intentarà oferir-nos la publicitat més personalitzada possible ja que és pel que els anunciants paguem.

I tornant al tema, cal que vegi totes les temporades de Joc de Trons? Amb l’emoció no he llegit el que deia el crític del New York Times ;)