Ja al 2013, a la pel·lícula Her el protagonista s’enamorava de la seva assistent de veu, Samantha. Avui, gener del 2018, encara no ens podem enamorar de Siri (dispositius Apple), Cortana (Microsoft) o Alexa (Amazon), perquè no saben seduir-nos, malgrat que ens coneixen bé. A Star Trek la tripulació parla amb l’ordinador i li dona ordres. A nivell domèstic, a l’Alexa d’Amazon no li podem dir que ens posi a velocitat de curvatura, però sí que ens busqui un lloc per anar a sopar.

La tendència en màrqueting digital per aquest 2018 doncs és clara: pren força la cerca per veu i per tant ens haurem d’acostumar als assistent que ens la faciliten. Segons el blog oficial de Google, el 2020 més del 50% de totes les consultes es faran mitjançant la cerca per veu.

Pel que fa al màrqueting digital, la cerca per veu promet canviar el posicionament orgànic, i cada vegada està més implantada, encara que li falti camí per recórrer. Les possibilitats són diverses i ajudarà a que les recerques d’informació i la comunicació amb els dispositius sigui molt més fluïda, ajudant també als migrants digitals a adaptar-se molt més fàcilment a les TIC.

Cerca per veu no només vol dir mòbil

Associem els assistents de veu a dispositius mòbils perquè ja porten l’opció integrada. Siri a l’IPhone, per exemple. Però no oblidem que podem fer-ne ús als ordinadors, Cortana als Windows i Siri als Mac. I a les consoles de jocs, com la Xbox.

També apareixen altres actors en escena, com l’Echo d’Amazon, un altaveu que serà la porta d’entrada a l’Internet de les coses. Des de l’Echo es pot controlar amb la veu tots els dispositius domètics intel·ligents a més de fer-lo servir per les compres online i el que se’ns acudeixi substituint l’ús del mòbil.

Cerca per veu vol dir conversa natural

En els darrers 15 anys ens hem acostumat a fer demandes per escrit de manera consisa i poc natural.  Escrivim a Google Reservar hotel Barcelona. I des del món del màrqueting ens hem acostumat a treballar les nostres respostes d’acord a aquesta premisa.

Cerca per veu vol dir revisar el SEO tal i com l’havíem concebut perquè una vegada superada la fase escrita, veiem que les cerques parlades són molt més complexes i inclouen sempre un context de fons. Aquí entra en joc la Intel·ligència Artificial, o tots aquells recursos que ajuden a esbrinar el context de l’usuari i poder oferir una resposta adequada. Geolocalització, històric de l’usuari, calendari personal… tot ajuda a saber el context en el qual s’està presentant la cerca.

Les cerques de veu són diferents, i els resultats també ho haurien de ser

Per exemple, en una conversa, si preguntem quin preu té un determinat objecte, normalment no estem encara en la fase de voler-lo comprar. Estem simplement informant-nos per tal de poder prendre una decisió en un futur. Per contra, si escribim aquesta pregunta al navegador segurament ja estem disposats a comprar-lo i per tant buscarem propostes de compra immediata.

Per tant hem de saber distingir la intencionalitat de les cerques segons el mètode que s’ha utilitzat i per tant ens obliga a intentar conèixer encara més (si es pot i ens deixen) la manera com els cercadors responen.

Conclusions, com enfoquem la nostra estratègia a la cerca per veu

  1. El contingut, el més natural possible. Res de nou, doncs. Google ja fa temps que apunta a aquesta direcció. De fet, té un algorisme senser (el Hummingbird) dedicat a la semàntica
  2. L’estructura de continguts a la nostra web ha de respondre a la intencionalitat de l’usuari. Pensem una vegada més en l’embut de vendes i com oferim el contingut en funció de l’etapa on està situat.
  3. És indispensable és ser extremadament curosos amb les dades estructurades al backend de la nostra web. Així facilitem molt la feina als navegadors per ser més eficients a l’hora de presentar els resultats.

Per últim, de veritat, un regal: Hey Siri

 

https://youtu.be/ufBLI6bB9sg