Fa poc més d’una setmana que, com a conseqüència dels atemptats de Barcelona, sentim a parlar del dret i del revés de la internet profunda (deep web) i la internet fosca (dark net).

Tertulians de totes menes en parlen donant una imatge sinistra que fa l’efecte que han tret d’algun resum de la darrera temporada de Mr. Robot, obviant que tots fem ús de la internet profunda.

Què és la internet profunda?

Segons Wikipedia el web profund són tots els continguts que no podem trobar a Google i els seus equivalents.

Aquí hi trobem tots els continguts maliciosos, il·legals però també tots els continguts que cal accedir amb un usuari i una contrasenya.

Per exemple, quan consultes el teu correu electrònic a través del gmail, estàs utilitzant la internet profunda per què es tracta de continguts als que el cercador no hi té accés, si més no de forma pública. Els missatges instantanis, les peticions de vols que fas a una companyia aèria, el teu saldo al banc, els fitxers que has pujat a dropbox… són altres exemples diaris d’aquest tipus de contingut.

Dins d’aquest entorn, s’hi troben alguns elements d’accés restringit i destinats a usos il·legals que són la web fosca.Llop udolant en una nit fosca com la web

I la web fosca, és això?

Sí, la web fosca és aquesta part d’internet on a banda de no estar indexada pels cercadors, s’hi realitzen tota mena d’activitats que no volen visibilitat.

Es tracta d’una zona d’internet on és recomanable, i a vegades imprescindible, accedir-hi mitjançant navegadors i eines específiques per tal d’assegurar la privacitat.

Consultant al Google sobre la web obscura de seguida ens apareixen referències a la xarxa TOR que es vincula directament amb aquesta part de la web.

La xarxa TOR i la web obscura

El logo de TorLa xarxa TOR és un projecte obert i públic que té per objectiu assegurar la privacitat en la navegació. Es tracta d’un projecte que neix en el sí del ministeri de defensa dels Estats Units.

El producte més usual d’aquest projecte és el navegador TOR que es pot descarregar i instal·lar legalment en qualsevol ordinador de forma força senzilla. Es tracta d’una versió modificada de Mozilla Firefox amb, per dir-ho d’alguna manera, les funcionalitats de navegació privada activades per defecte i la seguretat configurada en mode paranoic.

El navegador TOR instal·lat al meu Mac

El navegador TOR instal·lat al meu Mac

Es tracta però d’un navegador més lent que el Firefox habitual perquè fa passar les comunicacions per un laberint de servidors encriptats per fer molt difícil (que no impossible) interceptar i entendre la comunicació.

Els serveis ocults de la xarxa TOR

De la mateixa manera que els usuaris podem amagar la nostra identitat, utilitzant aquesta tecnologia, els servidors també ho poden fer de manera que només són accessibles mitjançant aquests tipus de navegadors.

Aquests servidors amb contingut que deliberadament vol ésser ocult són els anomenats serveis ocults (hidden services) que és on resideix precisament la web obscura i possibles activitats il·lícites.

DeMomentSomTres apostem per la web superficial

No és que siguem uns frívols.

Focalitzem la nostra feina en utilitzar la web per donar visibilitat i generar negoci a les empreses. Per això utilitzem tecnologia de la web superficial, la que pot ésser indexada pels cercadors i per això fem èmfasi en SEO, gestió de continguts i xarxes socials.

Si vols saber com, ja saps on som, contacta’ns.