El futur del màrqueting digital

per | 09-04-2017 | Blog de comunicació i màrqueting digital | 0 comments

Canadian Internet Marketing Conference

[Aquest post està escrit des de l’aeroport d’Àmsterdam, com comença a ser habitual des de fa 2 anys que assistim al Canadian Internet Marketing Conference a Vancouver. Tenim 4 hores entre vols, poc jetlag i molta impaciència per començar a aplicar el que hem après. Això fa que no puguem evitar començar a parlar-ne]

La impressió general del que vindrà, o del que ja tenim aquí, és que la tecnologia està condicionant l’experiència de l’usuari, que la disrupció està a l’ordre del dia, capitanejada per Uber i Airbnb, i que les històries memorables són les que fan connectar una empresa amb els seus clients.

Aquestes conclusions arriben després de dos dies intensos d’escoltar a gent d’Adobe, L’Oréal, Google, Facebook, Visa, Pixar i agències americanes.

Disrupció i innovació

Uber ha trastocat les normes del joc. És una evidència del que s’anomena economia col·laborativa, que a casa nostra està capitanejada per Airbnb. En ambdós casos, es tracta de transformar serveis tradicionalment exclusius d’un sector en una font d’ingressos per a qualsevol persona (Uber et converteix en taxista, Air bnb en amfitrió). I el seu core és un portal digital (web i app) que eleva l’experiència de l’usuari al màxim que se’n pot esperar: intuïtiva, àgil i sense friccions.

La disrupció no està negada amb la inèrcia de qualsevol empresa tradicional. Citant Stéphane Bérube, CMO de L’Óreal Canadà, “la millor manera de predir el futur és inventant-lo”. Un altre exemple d’innovació és com Canada Post, el Correus de Canadà per entendre’ns, ha sabut capitalitzar la seva experiència en el lliurament i el coneixement del consumidor per convertir-se en la millor opció de delivery per als eCommerce al país.

Aquests són dos exemples de transformació digital, malgrat que reconeixen que costa parlar de transformació digital quan tots estem d’acord que ja no existeix una realitat digital al marge de la física. Realment, si no s’ha entès que els dos mons ja fa temps que en són un de sol, serà difícil que una empresa pugui connectar amb els seus clients potencials.

Arriben les Progressive Web Apps

De fet ja fa temps que hi són, les webs que en mòbil poden transformar-se en apps, o que tenen un comportament semblant. Això respon a la realitat que la tecnologia ha modificat el comportament de l’usuari. En concret, l’ús de les apps fa que l’usuari esperi el mateix comportament de les webs.

Vik Kambli, responsable en cap de Facebook de West Canada, remarcava el seu focus en els dispositius mòbils. De fet, la consigna a Facebook és “mobile first”. Encarna molt bé la realitat que el mòbil forma part de nosaltres i és on cal focalitzar els esforços.

Canadian Internet Marketing ConferenceA partir de l’exemple de Facebook quedava prou clar que l’ús que es fa de cada dispositiu és diferent perquè depèn del moment. I el que espera l’usuari en web, no és el mateix que en mòbil. Ara bé, la referència ara mateix ha emigrat dels ordinadors.

Tècnicament, això implica pujar la prioritat de la “page speed”, o velocitat de càrrega de la pàgina, al primer requeriment per optimitzar el SEO. L’usuari està acostumat a consumir els continguts ràpidament, per tant, espera això mateix en la seva experiència en web.

Connectar amb el client

Sabem que la capacitat de retenir l’atenció del client ha disminuït dràsticament. Això respon a la sofisticació de les cerques i a l’ús que se n’espera de les consultes.

Per tant, superades les optimitzacions tècniques, el contingut és la clau.

Matthew Luhn, guionista de Pixar, explicava les tècniques de retenció de l’espectador basades en històries memorables, impactants i personals. I presentades de manera no-convencional. Això fa que tingun sentit també les animacions en web que afavoreixen la interacció. Però pensades amb un propòsit que no sigui purament estètic.

Ja fa temps que diem que el focus ha d’estar posat en el client i l’ús que en fa del nostre producte o servei, més que el producte en si. Ara aquesta necessitat ja és radical, més quan es treballa amb Google Adwords, social ads o qualsevol tipus d’ads, pensant sobretot en l’ús del retargeting.

Per últim, data

Per acabar, un must del CIMC: analitza i treu conclusions. I experimenta i modifica.

[Aquest post de moment s’acaba aquí per força major. Ens toca embarcar cap a Barcelona, descansar unes hores i aplicar el coneixement d’aquests dos dies]

Arxius