No farem cap predicció. No hem mirat atentament cap bola de cristall. No ens inventem res. De fet, durant tot l’any i part de l’anterior ja s’ha anat coent el que explicarem a continuació. Per fer-ne un resum ràpid, parlarem de la semàntica, de la cerca per veu i de la competència, que cal mirar-la de ben a prop.

Brindem pel futur del nou màrqueting digital

Parlem de les futures tendències de màrqueting digital?

Cerca per veu. Ho demanem a crits

La nau insigne de Star Trek, l’Enterprise, fa temps que es comunica amb la seva tripulació per la veu. No veig jo el capità Kirk fent una cerca a Google amb un teclat. Algú de la federació ja s’ha encarregat que les demandes de l’usuari puguin ser fetes amb llenguatge oral.

Tenim assistents virtuals, Siri, Cortana, Google Voice Search, que milloren dia a dia i les empreses que hi ha al darrere, ens empenyen cada vegada més que les fem servir.

Així doncs que no ens sorprengui que al 2017 la cerca per veu comenci a ser rellevant.

Com canviarà això els continguts de la web? Haurem de fixar-nos més (encara) amb les demandes de l’usuari i fer les adaptacions pertinents perquè les cerques deixaran d’estar formades per una sola paraula o sintagmes. Són molt més complexes. El “long tail” pren rellevància més que mai. I també dóna sentit al que explicarem a continuació.

La semàntica, millor que el SEO

Fins ara ens havíem preocupat molt de les paraules clau exactes que calien introduir al text, títols i imatges. Però els humans tenim mil maneres d’anomenar la mateixa cosa.

Google ja fa temps que ens va dient que prima la naturalitat per sobre de l’artifici (la paradoxa és que és un algorisme l’encarregat de determinar-ho), i penalitza les estratègies mecàniques per intentar posicionar les paraules clau.

Això ja no té sentit, el que té sentit és la semàntica.

Per exemple, una assessoria d’empreses hauria volgut posicionar la paraula “assessor fiscal” afegint-la tantes vegades com ho permetessin les bones pràctiques. Malgrat tot, és possible que en els primers resultats de la cerca apareguin pàgines on aquestes paraules exactes no tinguin una presència rellevant, o potser ni tan sols s’hi esmenten una sola vegada. Però aquestes pàgines tenen contingut sobre el camp semàntic relacionat amb l’assessoria fiscal. Es fa referència als impostos, a la problemàtica fiscal de les empreses…

Hora de monitoritzar la competència. Hi Kompyte!

Tots sabem que sempre s’ha de tenir un ull posat al que fa la competència, però sempre ens n’adonem de les grans accions dels competidors molt temps després que ja hagin vist la llum. I ens quedem amb la sensació d’haver perdut el tren.

El seguiment d’actualitzacions de pàgines web dels competidors, en especial les landing pages, i la mesura de les seves accions en les xarxes socials són essencials del dia a dia. No només per saber què es fa al sector, sinó per saber què funciona i sobretot què no.

Fer aquest seguiment de manera automatitzada no és senzill. Per sort, existeix Kompyte. Una eina que permet monitoritzar diferents aspectes de la competència (fins i tot l’activitat a Adwords) en temps real. Una eina imprescindible que li predim un gran futur.