no-crec-en-codi-obertAvui, 17 de setembre és el dia mundial de la llibertat de programari, el dia que des de la Digital Freedom Foundation s’intenta donar una empenta al programari lliure o el programari en codi obert.

Ho admeto, sembla un esdeveniment terriblement friqui.

Però et comença a interessar quan t’adones que…

Tots utilitzem programari lliure quan naveguem per Internet

El programari en codi obert o programari lliure, és una manera d’entendre els programes informàtics com una llibertat i no com una restricció. És a dir, un programari en codi lliure pot ésser copiat, modificat i compartit sense incomplir cap llei. De fet, les solucions en codi obert no tenen amo, són de tots els que l’utilitzem i el desenvolupem.

A DeMomentSomTres estem convençuts que el codi obert és la millor opció perquè ens permet construir programes molt potents com WordPress, que fem servir per les webs, o el navegador Firefox, en poc temps i nivells professionals de qualitat però sense cost de llicència. De fet, ens ho creiem prou com per haver cedit una cinquantena de millores de WordPress a la comunitat.

I pensaràs: “Clar, jo navego fent servir el navegador Firefox i per això ho dius”.

La resposta òbvia pot ser aquesta però, rasca una mica més!

Concentrem-nos en un dels tants elements clau per disposar d’una pàgina web operativa: els servidors web. No hi ha cap web que no en faci servir un.

BuiltWith, que és un observatori de les solucions tecnològiques utilitzades per construir webs, mostra les estadístiques de servidors web a BuiltWith.com que suporten les pàgines webs més visitades que adjuntem (són dades d’aquest matí):

Els servidors web en codi obert lideren
La majoria dels servidors de les web en el top 1.000.000 són de codi lliure – dades de BuiltWith.com

Dues solucions, Apache i nginx, donen cobertura al 76% de les pàgines web. I aquestes dues solucions són solucions de programari lliure.

La següent solució, que ja és programari privatiu, IIS, el servidor web de Microsoft, només dóna servei a un 15% de les webs.

El 9% restant, encara inclou altres solucions de programari lliure com és Varnish, Apache Tomcat…

De manera que…

Fins i tot si navegues per la web amb Internet Explorer o Edge estàs fent servir programari lliure

I en aquest article només ens hem fixat en els servidors web. He omès altres infraestructures de la web on, la participació del programari lliure no és gens insignificant: servidors DNS, servidors de bases de dades… Però això són figues d’un altre paner.

El que queda clar, és que…

Sense el programari lliure la web no funcionaria

Si vols més informació sobre el dia de la llibertat de programari visita
software-freedom-day