whatsapp-facebook-terms

La pantalla de condicions de WhatsApp

Avui, com molts de nosaltres, t’hauràs trobat amb un missatge a la pantalla del teu WhatsApp dient-te que actualitza les condicions d’ús com tot sovint passa amb Facebook i tantes altres xarxes socials.

Segurament, hauràs fet com sempre, acceptar i endavant. No obstant, sense mirar-t’ho ni pensar-t’hi gaire, acabes de donar permís a WhatsApp per que pugui compartir dades teves amb Facebook i fer-te publicitat digital.

I per què WhatsApp dóna informació personal a Facebook?

El març de 2014, en ple Mobile World Congress a Barcelona, des de can Facebook van anunciar que havien comprat WhatsApp per una millonada. De fet, si la memòria no em falla, Facebook va pagar al voltant de 50€ per usuari.

I aquesta compra no podia ser gratuïta.

Malgrat que sempre havien pregonat que a WhatsApp no vendrien publicitat, que et compri una de les bèsties grosses de la publicitat digital, té les seves conseqüències.

De fet, al marge de passar a controlar el seu principal competidor per les aplicacions de missatgeria instantània, la compra permet a Facebook de conèixer-nos una mica més quan fem servir la seva aplicació al mòbil i convertir-nos en un públic més atractiu pels compradors de publictat digital.

Conèixer l’usuari en tot moment és el gran repte de la publicitat digital

Totes les aplicacions d’anàlisi disposen de mecanismes per detectar què fem amb independència del dispositiu en el que estem.

No obstant, el que costa més és poder veure els usuaris de forma global i no de forma entretallada. De fet, si jo començo a mirar una cosa amb el meu mòbil, segueixo en el Chrome del meu ordinador i tot seguit passo al Safari per mirar una mica més enllà, les eines d’anàlisi em veuran en tres troços, una mica des de cadascuna de les parts però costa disposar d’un nexe d’unió entre aquestes tres històries.

Al disposar de xarxes socials i les corresponents cookies, Facebook i tantes altres socials, comencen a ser capaces de vincular entre sí aquests fragments de la meva història.

I ara, en la mesura que Facebook i WhatsApp poden compartir dades, principalment el meu número de telèfon, tenen la possiblitat d’acabar-ho de lligar del tot. De manera que podem convertir aquests tres trams en una sola història.

Ara, Facebook quan mira la meva navegació, enlloc de veure capítols inconnexos, és capaç de veure-hi tota una sèrie i trobar-hi força més coherència.

Això no vol dir que es dediqui a escoltar les meves converses a WhatsApp, que de fet, són i segueixen essent encriptades d’extrem a extrem.

I si he acceptat, que WhatsApp passi el meu telèfon a Facebook, és irreversible?

En els propers trenta dies si vols pots desdir-te de permetre aquesta vinculació impedint que Facebook i WhatsApp comparteixin aquesta informació. El mateix WhatsApp t’explica com fer-ho en castellà (lamentablement la versió en català encara no hi és).

Aquesta decisió però és irreversible, és a dir, una vegada desvinculat no es pot tornar a permetre que el telèfon es comparteixi.

I si no ho accepto, WhatsApp no recollirà informació sobre mi i no m’oferirà publicitat?

Acceptis o no acceptis, WhatsApp més aviat que tard començarà a ensenyar-nos publicitat com ja va passar amb Instagram.

Perquè, com era d’esperar, Facebook fa créixer les seves les xarxes de promoció i venda de publicitat. En aquests moments queInstagram està perfectament integrat en Facebook i permet planificar campanyes de comunicació conjuntes a les dues xarxes, ha arribat l’hora de WhatsApp.

WhatsApp, doncs, passarà a recollir informació sobre els gustos i les relacions dels diferents usuaris. Si no té el teu telèfon, possiblement, no et podrà oferir el mateix nivell de qualitat de la seva publicitat que si estàs completament fitxat, però ja se les enginyarà per complir amb el seu objectiu de negoci: vendre publicitat digital.

Així doncs, què faig amb WhatsApp i les condicions?

Sincerament, fes el que vulguis. Qualsevol decisió és igual de bona o de dolenta. A la llarga, tots acabarem tenint publicitat als nostres dispositius d’una manera o de l’altra.

Jo personalment, he acceptat que les meves dades es vinculin, de fet, no em preocupa perquè tota la informació que publico a les xarxes socials és la que és pública.

I tu, què has fet?