En Marc Queralt ha estat entrevistat per l’AQPE, l’Agency for Qualification of Professional Engineers. Hi parla de la certificació que l’acredita en l’àmbit dels sistemes d’informació però també de la seva visió del màrqueting digital i les tecnologies de la informació.

La transcrivim completa.

AQPE-foto-Marc_Queralt_v2_03-08-15

Marc Queralt i Bassa, que es presenta professionalment com a “Enginyer informàtic d’origen, MBA i masteritzat en Màrqueting Digital, que programa com els àngels i té visió d’empresa”, té la certificació “PEQ Professional Engineer AQPE Area” amb la categoria “Enginyer Professional Senior-Fellow” en l’àmbit de “Sistemes d’informació”. Valora la certificació de l’AQPE perquè són els propis enginyers com a col·lectiu que han decidit que és ser un bon enginyer, un bon professional de l’enginyeria, i per la seva utilitat en les relacions laborals, especialment quan són internacionals.

Enginyer informàtic per la Universitat Politècnica de Catalunya, ha desenvolupat la seva carrera professional en diversos projectes que van des de la definició de sistemes per la de gestió del coneixement a la monitorització en temps real de solucions de telecomunicacions, passant per la implantació de solucions de CRM o a treballar en el món del Big Data. Actualment és soci fundador de DeMomentSomTres, empresa de màrqueting digital, i qui dóna les ordres quan és necessari.

Què et va motivar prendre la decisió de certificar-te sota el segell de l’AQPE?

La meva mare està àmpliament convençuda de la meva vàlua com a persona, i per tant, com a professional. Els meus clients i col·laboradors, ja em coneixen i saben de quin peu calço i quins són els meus punts forts. Però quan algú no et coneix, la vàlua professional és un recurs difícil d’exposar d’entrada. El currículum, el perfil de Linkedin i altres xarxes socials o la presentació personal, ni que sigui en un ascensor, poden il·lustrar una mica qui ets, però moltes vegades fa falta avalar la teva trajectòria de forma ràpida i fiable.

Per aquesta raó, quan em vaig assabentar de l’existència del segell de l’AQPE, em va semblar una iniciativa molt interessant. En el fons i amb matisos, des del punt de vista comunicatiu (que no d’autoritat) és com una placa de sheriff: en pocs segons dius que els professionals del sector reconeixen la teva professionalitat.

Per aquesta raó em va semblar molt interessant de participar com a tribunal en les primeres certificacions que es van fer des del COEINF, el meu col·legi.

La coherència va fer la resta, em vaig sentir amb el deure de certificar-me jo també.

En que ajuda la certificació als professionals de la enginyeria?

Sense cap mena de dubte, el més important de l’existència de la certificació AQPE és que els enginyers com a col·lectiu hem decidit què era un bon enginyer, un bon professional de l’enginyeria.

Hem decidit que per ser un bon enginyer no n’hi ha prou amb haver assistit a una universitat i haver aprovat uns exàmens per plasmar l’adquisició d’uns determinats coneixements. Per ser un bon enginyer cal aplicar l’enginyeria al sector d’activitat en el que ens trobem: la gestió, la producció o la formació.

I, el que crec més interessant, per ser un bon enginyer cal ser membre d’un col·legi professional i que aquest reconegui la vàlua de l’enginyer. I no només la capacitat des d’un punt de vista estrictament tècnic sinó comunicatiu, de lideratge i de compromís social.

En el cas de l’enginyeria informàtica que compta amb uns nivells d’intrusisme professional elevadíssims, l’existència d’aquest tipus de certificació voluntària és un mecanisme que ajuda a evitar el frau i que es doni menys gat per llebre.

La llàstima és que el nivell d’implantació de l’AQPE encara el percebo molt baix entre els professionals que s’incorporen al mercat laboral o estan en els primers anys de les seves carreres a qui els podria ser de més ajuda.

A mi, en concret, disposar de la certificació de l’AQPE m’ha estat útil en les meves relacions laborals i especialment en aspectes internacionals. A l’estranger, el que els queda claríssim és que al teu perfil de Linkedin tens un badge que enllaça amb un certificat personalitzat en anglès que t’avala, com passa amb les certificacions de Google o tantes altres i que està en vigor de manera que els resulta fàcil de contrastar.

L’AQPE també funciona com a comunitat que agrupa milers de professionals provinents de totes les branques de l’enginyeria. Creus que s’ha de potenciar la col·laboració i la generació de negoci entre els diferents àmbits d’aplicació de l’Enginyeria?
No crec que es pugui respondre que no a una pregunta com aquesta. Generar negoci gairebé sempre és una bona opció. I en el grau d’especialització en el que estan les enginyeries, només la col·laboració entre disciplines ens pot dur un pas més enllà.

La meva realitat sempre ha consistit en col·laborar amb altres disciplines per tal de proporcionar enginyeria informàtica per construir solucions específiques per resoldre problemes empresarials.

I el sentit de comunitat el considero important. No sé si a tu també et passa però quan, per exemple al Linkedin, em trobo amb un altre enginyer amb el certificat d’AQPE, ja desperta una certa complicitat per què l’intueixo responsable i compromès amb la seva professió.

És parla molt d’informàtica però l’enginyeria informàtica i de les tecnologies de la informació és la menys coneguda dins de les enginyeries. Explica de manera comprensible i amb algun exemple en què consisteix la teva professió.
La meva professió consisteix en donar solucions a problemes de negoci aplicant processos que gestionen i manipulen informació.

És a dir, a grans trets, consisteix en utilitzar tecnologia per resoldre problemes d’altres disciplines com el màrqueting, el management o qualsevol altra enginyeria.

Possiblement això fa que els enginyers informàtics passem una mica desapercebuts. Crec que un bon enginyer informàtic s’assembla a la motzarel·la en una pizza: si no hi és es troba a faltar, però si hi és gairebé no es nota.

Una altra manera d’explicar la meva professió seria la d’estar a la frontera entre àrees de coneixement. Els informàtics divulguem o fem de mitjancers entre la màgia negra de la tecnologia de la informació, que està per tot arreu, i la gent que la utilitza sense entendre com funciona ni el per què. De fet, moltes vegades et sents satisfet com a enginyer informàtic, quan et diuen “Ho has explicat tan clar que no sembles informàtic”.

I actualment, la meva feina es en una nova zona de frontera, el màrqueting digital i es concreta en dissenyar, construir, gestionar i explicar solucions per ajudar a vendre més o millor a les empreses.

Ens pots explicar casos emblemàtics en els que has participat?

Segurament per caràcter, i una bona part de sort, m’he trobat participant en projectes amb un alt component d’innovació.

A mitjans dels 90 vaig participar en la definició d’un sistema de gestió del coneixement per a un clúster d’empreses europees de l’àmbit del disseny industrial quan pràcticament ningú per aquí en parlava, i des d’una perspectiva no estrictament tecnològica.

A principis dels 2000 vaig començar-me a encaminar cap a solucions més orientades a la comunicació implantant solucions de CRM a diverses forces de vendes, ONG i a la Cambra de Comerç de Madrid.

A mitjans dels 2000, vaig entrar en el món del big data quan encara no en parlàvem i simplement eren bases de dades amb molta informació. Aquí vam construir, per exemple, un sistema de recollida, anàlisi i modelat de les granges de cria i engreix de porcs que recollia informació d’aproximadament la meitat del cens porcí de l’Estat Espanyol.

També he dissenyat solucions per la gestió i monitorització en temps real de solucions de telecomunicacions com per exemple la gestió de les desconnexions territorials de Catalunya Ràdio.

Des de DeMomentSomTres també hem pogut participar en diversos projectes interessants. Potser els que resultin més sorprenents siguin la creació d’una botiga online de torrons on es despatxa mitjançant video en streaming, la solució Bongo Checkout per Prestashop per a FedEx que permet reduir els costos dels transports transoceànics o la plataforma web de comunicació i suport del Consorci Administració Oberta de Catalunya.

Quin és la teva manera d’entendre el màrqueting digital?

El màrqueting digital és una àrea on conflueixen diverses disciplines: la gestió, les tecnologies de la informació, els continguts, la imatge i el disseny gràfic.

Nosaltres, a DeMomentSomTres, optem per abordar els projectes de màrqueting digital amb una perspectiva pluridisciplinar que integra l’enginyeria i l’art per tal de construir solucions efectives i boniques.

En aquest àmbit, un enfocament basat en l’enginyeria porta a tenir en ment sempre tres elements: les necessitats del client, el context en el que es troba i els resultats o objectius a assolir. Això ens impedeix construir una web sense tenir simultàniament al cap el disseny i el posicionament SEO.

Per altra banda, posar l’accent en la tecnologia dins de l’àmbit del màrqueting digital ens ha permès estar dins del top 1 milió de les webs més vistes, per la contribució que fem a la comunitat WordPress publicant i distribuint gratuïtament els nostres plugins que en milloren la funcionalitat.

Aquesta visió del màrqueting ens ha permès també alinear-nos amb altres professionals de països punters en el tema, els Estats Units i Canadà. Gràcies a la col·laboració amb una eina d’anàlisi de les mètriques, hem pogut participar al congrés de màrqueting digital del Canadà celebrat el mes de març a Vancouver. En el Canadian Internet Marketing Congress, 800 professionals vam poder posar en comú experiències i futures tendències del màrqueting digital i la interpretació del big data en va ser l’eix principal.

Demomentsomtres-guitarra-CAT

Podeu llegir l’original a la web de l’AQPE.