La web al mòbil – una cas verídic sobre disseny responsiu

per | 09-03-2015 | Web | 1 comment

Amb el mòbil i el disseny responsiu tots portem la web a la butxaca

Vet aquí que una vegada un petit empresari va fer-se construir una pàgina web per promocionar el seu negoci a través d’Internet i de les xarxes socials.

Va buscar entre les diferents empreses de disseny web i es va fer construir una pàgina web amb fotografies de gran qualitat, sliders dinàmics i algunes innovacions tecnològiques del moment.

La pàgina, des del seu ordinador de sobretaula, es veia espectacular i les visites van començar a arribar i quedaven enganxades a la web i acabaven omplint els formularis de contacte i contractant a través de la web.

La web no s’acabava de veure bé en mòbils i tablets

Aquella web tant espectàcular a l’ordinador de sobretaula, quan es veia en dispositius mòbils i tauletes no s’acabava de veure bé.

Tens pressa per saber si la teva web és mobile-friendly?

Cap problema

Per que les imatges es veiessin correctament, era necessari presentar-les completes i això feia que els textos es veiessin molt petits.

Per sort, la web no tenia continguts en flash i tecnologies no visibles des del mòbil i els usuaris de mòbil, que tenim una paciència de sant, seguiem navegant descarregant imatges molt grans que s’havien de visualitzar petites i fent i desfent el zoom de la pantalla.

El nostre petit empresari, també es trobava amb problemes quan volia ensenyar la seva pàgina des del seu, aleshores flamant, iPhone 4. Però, arreglar que la web es veiés bé costava diners, i s’excusava en el “ningú no navega des del mòbil” ja que de diners enterrats en aquella plataforma web feta a mida n’hi havia un tou (fotos, consultors seo, millores en la plataforma, dominis…).

Per sort, a can Google, també s’havien fixat en que la web era xula i les paraules clau ajudaven a posicionar-se bé encara en els cercadors.

Però, a Google res és mai permanent i avui, en temps del MWC2015, Google comença a penalitzar les web que no són mobile-friendly.

La visualització en mòbil, un factor clau al posicionament SEO

Si senyors, a can Google, que són els que tenen la paella pel mànec en temes de decidir el que es veu o no es veu a Internet, han decidit que no pot ser que les webs no es vegin bé amb el mòbil i les tablets perquè són d’ús majoritari.

I la solució que han escollit és començar avisant des del cercador d’aquelles pàgines que no estan preparades pel mòbil però en breu optaran per penalitzar encara més aquestes pàgines treient-los, diguem-ne, punts de posicionament SEOde manera que sortiran darrera de pàgines més adaptades a mòbil.

Ho justifiquen, i creiem que amb raó, dient que les pàgines web que no s’adapten a mòbil no són de prou qualitat que és el tema que ara els obsedeix.

Amb el mòbil i el disseny responsiu tots portem la web a la butxaca

Si has arribat aquí, francament, és que ja deus estar ben preocupat per mirar d’aclarir…

Com verifico si el meu lloc web és compatible amb mòbil?

Confirmar si una web, o un contingut, està pensat per a mòbil, és molt senzill amb l’eina que Google gratuïtament ofereix per poder verificar si la nostra pàgina és mobile-friendly.

Per fer-te fàcils les coses, te l’hem posat aquí al costat (o a sota, perquè fem servir disseny responsiu), aprofitant que el seu disseny és adaptatiu i el podem fer cabre en qualsevol espai.

N’hi ha prou amb posar l’adreça en el camp d’entrada de dades una adreça web i prémer el botó analitza.

En uns moments, la pàgina començarà a analitzar-la i ens donarà un resultat: o la pàgina es veu bé en mòbil o no.

En cas negatiu, a més, ens indicarà per quines raons la web no es visualitza bé en els mòbil.

Segurament, el teu llow web sigui una mica complex i compti amb moltes adreces o URL. No cal que te les miris totes amb una petita mostra en tens prou. Nosaltres et recomanem que analitzis quatre pàgines:

  1. La pàgina d’inici,
  2. La pàgina més difícil o que et sembli més complexa des del punt de vista tècnic,
  3. La pàgina que et serveix per generar els teus ingressos (pàgina de reserves, formulari de contacte, carret de la compra…),
  4. La pàgina que creguis que tothom hauria d’haver visitat i que, sorprenentment, ningú no visita.

Si el test et surt bé per totes: bravo! sembla que el teu lloc web utiliza un disseny responsiu o adaptatiu.

Sinó, creiem que diràs (ometem segurament algun renéc sobre els ancestres de qui va dissenyar la web, Google i els telèfons mòbils en general)…

El meu lloc web no té disseny responsiu! I ara què faig?

Ara potser se’ns vegi una mica el llautó, oi?

Nosaltres creiem que tens tres opcions:

  1. Deixar la web com està, sense disseny responsiu, i assumir les conseqüències de perdre posicionament als cercadors. Ei que si te n’has sortit fins ara, que el 60% de la gent usa el mòbil o la tauleta per navegar, és arriscat però no impossible.
  2. Trucar a qui et va construir la pàgina web per mirar que t’hi apliqui disseny responsiu. (Si vam ser nosaltres, que tots tenim pecats de joventut, passa directament al punt tres i no segueixis llegint). Excepte que no hagis fet cas del parèntesi previ, a nosaltres ens sembla un error optar per aquesta opció. El disseny responsiu és una forma d’entendre la web que fa 5 anys ja existia i en el moment de construir la teva web ja s’hauria de tenir interioritzat.
  3. Contacta amb nosaltres! farem una revisió junts del teu lloc web, estudiarem quins són els objectius que tens i el pressupost del que disposes i plantejarem una estratègia de transformació de la teva web per minimitzar costos i aprofitar per potenciar el teu màrqueting digital.

Arxius