Masia Olivera una web amb disseny adaptatiu

Exemple de disseny web responsiu: la web de Masia Olivera vista en tres dispositius diferents.

El disseny web adaptatiu o, no normativament, disseny web responsiu és una tècnica de creació i desenvolupament de llocs web que adapta dinàmicament els continguts a la mida de la pantalla del dispositiu des d’on s’hi accedeix.

Alternatives al disseny web adaptatiu són el disseny específic per plataforma mòbil, mobile web design que consisteix en desenvolupar un contingut per a plataformes de sobretaula i un altre per a plataformes mòbils. Amb el disseny responsiu es facilita la gestió de la plataforma de gestió de continguts ja que existeix un únic contingut que es presenta amb una sola adreça, enlloc de dues, facilitant enorment l’usabilitat i la possibilitat de compartir continguts.

No obstant, a l’hora d’escriure aquesta entrada, el principal avantatge del disseny adaptatiu és que Google el promou com a solució tecnològica per gestionar les múltiples plataformes i penalitza les altres a nivell de posicionament SEO.

Hem dit que disseny web responsiu és un terme no normatiu ja que, segons el TERMCAT, es considera que la forma adequada per a traduir la forma anglesa responsive web design és disseny web adaptatiu (nom masculí), i no disseny web responsiu per què:

  1. L’adjectiu responsive de l’equivalent anglès responsive web design aporta el significat de disseny que s’adapta i no de disseny que respon.
  2. És una forma anàloga a la solució castellana (diseño web adaptativo) i a les solucions franceses (conception de sites web adaptatifs i création de sites web adaptatifs).

Segons el TERMCAT, disseny web responsiu té l’inconvenient que no s’ajusta al significat que pot tenir responsiu -iva en català (‘Que dóna una resposta a un estímul’).

No obstant, com tot sovint ens passa, el terme que la gent cerca a Google és disseny responsiu i no pas disseny adaptatiu, de manera que nosaltres ens veiem obligats a usar-los tots dos, en forma normativa i no normativa, com fem amb tants altres conceptes de màrqueting digital en la nostra comunicació web (no fos cas que se’ns escapessin oportunitats de posicionament).

A DeMomentSomTres, hem utilitzat i utilitzem disseny responsiu pràcticament des del principi i totes les nostres webs l’incorporen de sèrie (mentre a can Google no es posin a promoure un concepte alternatiu).

Si tens dubtes sobre si la teva web és adaptativa, consulta la nostra entrada del blog sobre la web i el mòbil.