Facebook, whatsapp i altres canals de màrqueting digital

per | 09-01-2015 | Xarxes socials | 0 comments

Recentment, de fet abans de marxar de vacances, una entrevista a la Montserrat Peñarroya a Via Empresa ens feia reflexionar una vegada més sobre la vigència de Facebook dins de l’estratègia de màrqueting digital de les empreses.

En concret, el titular de l’article era “Facebook fa olor de cadàver”, digne de la premsa més sensacionalista.

En aquest article no només es parlava de Facebook, sinó també de la conveniència de tenir web corporativa, de la irrupció al mercat de la comunicació digital del Whatsapp i de l’ús de la comunicació 2.0 per part de les empreses. Esclar que amb el titular, la cosa semblava molt més calenta del que l’entrevista en realitat era, tant que nombroses persones ens l’han esmentat i ens n’han demanat l’opinió.

Doncs bé, aquí deixem quatre apunts del que pensem de tot plegat, que no és més del que ja anem dient fa temps sobre coherència, rigor i comunicació en la presència corporativa de les empreses.

Sobre la necessitat de tenir presència web

Apunta la Montserrat que les empreses han de tenir sí o sí web corporativa, que actualment és assequible per a tothom i que tenir un WordPress és bufar i fer ampolles. Sí i no.

Això que direm ara no ens farà precisament populars. Cal sempre tenir una web perquè sí? La nostra resposta és no, en principi. Cal tenir una web en el moment adequat, com tot a la vida. Però si no se’n té la capacitat de gestió ho posem en dubte. Si necessites arribar als teus clients i es desenvolupa una estratègia ferma via xarxes socials, a curt termini pot ser una opció real. És real el risc de perdre el terreny que s’ha anat treballant, perquè les normes del joc estan en mans dels propietaris d’aquestes xarxes socials, però a vegades pot valer la pena córrer el risc. Aquesta reflexió evidentment s’emmarca dins de la gestió de la comunicació de petits i molt petits negocis.

Per altra banda, els costos econòmics i de construcció d’una web s’han reduït molt. Però nosaltres hem constatat que sí, que fer un WordPress està a l’abast de moltes persones, que gestionar-lo ja no tant i que fer-lo servir correctament ja és demanar peres a l’om. Ho sabem perquè ens hem fet tips d’arreglar webs corporatives fetes amb el gestor de continguts de torn mal configurat, sense respectar uns mínims de SEO i incomplint la majoria de bones pràctiques.
Per tant, els costos de construcció sí és cert que s’han reduït molt, però no ens cansarem de dir que els costos de gestió són els realment importants, perquè han d’estar en mans de professionals, o com a mínim en mans d’algú que sàpiga què té entremans.

Sobre si hi ha un canvi de tendència en referència a les xarxes socials

Tornem a la sentència. “Facebook fa olor de cadàver”. Per començar citarem una estadística actualitzada d’usuaris a l’Estat Espanyol. Ens plantem en 22 milions d’usuaris, dels quals 14 milions són usuaris actius diaris i 18 mensuals. Si és així, això són molts cadàvers.
Segons l’estadística rigorosa de iab spain research que publica en l’estudi anual de Xarxes Socials del 2014, Facebook es manté en el top de les xarxes més emprades amb molta diferència, si bé entra en la fase de maduresa perquè es manté estable en el creixement de nous usuaris.

És veritat que tots mirem amb espectació de l’ús que en podem fer les empreses d’Instagram i sobretot de Whatsapp, sobretot després de la compra de Facebook d’ambdues plataformes. Amb aquest moviment, podríem dir que la gran xarxa ha fet un tractament rejovenidor impecable i de gran eficàcia. D’Instagram sabem que és un magnífic canal de branding, però encara no sabem com mesurar-ne el ROI (menys encara que les accions d’altres xarxes socials) i de Whatsapp en valorem la capacitat que tenim per fer-ne un canal de fidelització del client i potser de prescripció. Ara bé, no oblidem que ben aviat topem com a empresa en les restriccions de privacitat evidents. L’ús que en fan les empreses, doncs, està en els límits de la legalitat. La qual cosa ens fa pensar en l’aparició d’una línia d’ús professional tal com va fer Facebook en els seus inicis (digueu-nos esbojarrats o visionaris, el temps ho dirà).

Estat i usos de Facebook i Instagram

Usos de Facebook el 2014

Facebook és lluny de l’apocalipsi Zombi que ens vaticinen de fa temps. És la Xarxa Social més utilitzada i gairebé l’única que admet funcionalitats de venda directa. Una altra cosa és que les empreses n’optimitzin el seu ús.

Imatges extretes de l’estudi sobre l’ús de xarxes socials de iabSpain.

Usos d'Instagram el 2014

Instagram és la Xarxa Social que més creix durant el darrer any. Ara bé, l’ús de promoció del negoci per part de les empreses encara està per veure. Això sí, és un magnífic canal de branding si es disposa de les eines i la sensibilitat necessària. El ROI? De moment desconegut o inexistent.

Sobre la necessitat de posar el client en el centre de les accions del màrqueting

Ens agraden les grans cites de l’univers del màrqueting digital, i una d’elles és de l’Eva Sanagustín (un referent en el relat de marques) que diu literalment “el contingut és el rei, amb permís del client”. Això és un canvi de paradigma perquè cal que les empreses deixin de mirar-se el melic, llegeixi’s producte o servei, per aixecar la mirada cap al clients i els arguments que necessiten per arribar-hi.
Aquesta nova tendència, amb això estarem totalment d’acord amb la Montserrat Peñarroya, té molt a veure amb les tècniques de màrqueting relacional que no sempre s’utilitzen en el món digital. No es tracta de vendre productes, hem d’oferir solucions a punts de dolor (així és com ho anomenem els que desenvolupem el target de les empreses) de persones concretes.

Això passa per analitzar molt bé el nostre client, posar-nos a la seva mentalitat. Només així sabrem què és el que busca i com ho fa. És especialment important a l’hora d’elaborar una estratègia SEO (de posicionament en cercadors, per entendre’ns) que s’esmenta al final de l’entrevista. En efecte, les cerques cada vegada són més sofisticades i no es limiten a un parell de paraules, sinó que es concreten molt més. Per exemple, per elaborar aquest article, no ens hem limitat a buscar “Estadística de Facebook” sinó “usuaris actius de Facebook a Espanya el 2014”.

Conclusions

Per concloure, doncs, direm que no creiem que Facebook sigui un moribund, ni que Whatsapp ens traurà de pobres. Estarem gairebé d’acord que la venda online serà una línia natural més de qualsevol negoci i que la presència corporativa ha de tenir com a base un espai web. Però sobretot insistirem que cada cas és particular, que els canals a explorar seran aquells on prèviament hi haurem trobat activitat dels buyer persona a qui ens dirigim i que l’excel·lència s’aconsegueix a partir de l’anàlisi de cada empresa, cada necessitat i cada capacitat de gestionar les seves accions de màrqueting.
Podeu llegir el contingut de l’entrevista a la Montserrat Peñarroya en aquest enllaç

Arxius