Aquesta setmana ha aparegut l’enquesta de solucions de gestió web (formalment gestió de continguts) en codi obert a les empreses franceses publicat per Smile, un dels principals integradors de programari lliure d’Europa.

L’enquesta analitza el coneixement i l’opinió que tenen 35.000 empreses i organitzacions de les solucions de gestió web en codi obert. S’hi analitza les principals 20 eines: WordPress, Joomla!, Drupal, Liferay, DotNetNuke, Magnolia… i es tenen en compte des de l’abast funcional, la qualitat tècnica o l’usabilitat i la versatilitat.

WordPress és la solució de gestió web més ben valorada

Les principals solucions de gestió web ordenades per opinions negatives decreixents (imatge manllevada de l'informe Smile)

WordPress és la solució de gestió web amb millor valoració positiva i amb el menor nombre d’opinions negatives (imatge manllevada de l’informe d’Smile)

Aquesta enquesta entre altres factors analitza la percepció d’una mostra que cobreix tots els àmbits funcionals i nivells jeràrquics de les organitzacions. D’aquí la importància que nosaltres donem als resultats en la mesura que creiem que no compta amb biaixos tècnics o funcionals significatius.

Les tres solucions de gestió web més ben valorades són WordPress, Joomla i Drupal en la globalitat de la mostra. En grans organitzacions (més de 1000 empleats) amb alta complexitat tècnica WordPress perd posicions però en l’àmbit de les empreses de menys de 1000 empleats un 35% dels enquestats recomana WordPress.

És interessant observar el gràfic adjunt per veure que Joomla compta amb un gran nombre d’opinions desfavorables.

WordPress, una de les solucions de gestió web amb major notorietat i implantació

Segons l’enquesta, les solucions que encapçalen el rànquing d’implantació són WordPress (25%), Drupal (17%) i Joomla (15%).

WordPress es troba implantat en un 40% de les empreses de menys de 1000 empleats seguit de Joomla (26%) i Drupal (16%). En les empreses de més de 1000 empleats se situa amb un 17% immediatament darrera de Drupal (22%). En aquest darrer àmbit augmenta la presència de solucions més encarades a la gran corporació com ara Liferay o Magnolia.

La terna WordPress, Drupal i Joomla també encapçalen el rang de notorietat de solucions de codi obert en la mesura que són les solucions de propòsit general.

L’enquesta reafirma l’encert de l’aposta de DeMomentSomTres en WordPress com a plataforma de gestió web

Ara fa un parell d’anys DeMomentSomTres vam haver d’escollir una solució de gestió web per oferir serveis a clients i, naturalment, per consum intern.

Per nosaltres era fonamental comptar amb alguns requeriments importants tan des del punt de vista tecnològic com d’usabilitat. Ens interessava principalment poder comptar amb una plataforma versàtil en l’ús i el desenvolupament, sense grans complicacions en l’allotjament i que ens permetés afrontar els projectes amb metodologia agile sense limitar-nos en aspectes com el disseny adaptatiu i la possibilitat d’implantació.

Fruit de vides anteriors havíem conegut diverses solucions com Joomla, Drupal, Typo3, EZ Publish, Liferay i WordPress. De fet la solució que millor encaixava dins dels nostres requeriments era i és encara WordPress. Drupal i Joomla les vam descartar per que ens semblaven poc intuitives per l’usuari que ha de generar els continguts. De fet, l’enquesta sembla confirmar-ho pels comentaris negatius que ambdues plataformes reben, molt per sobre de WordPress.

En resum, que estem molt contents que 35.000 empreses opinin més o menys el mateix que nosaltres i ens fa sentir cofois de les decisions preses.

Pots trobar més informació i descarregar-te gratuïtament l’informe a www.open-source-guide.com