Una història memorable es fa recordar. És per això que ara, una de les grans línies del màrqueting es basa en l’storytelling o el que és el mateix, la construcció del relat de marca que connecti amb la seva audiència. Com que l’Inbound Marketing, disciplina que sorgeix del màrqueting digital, té com a base l’atracció de forma natural d’usuaris amb la finalitat d’acompanyar-los fins a esdevenir clients, res millor que explicar una bona història que atrapi al client potencial del començament al final.

Això és el que vam poder percebre a Londres en el viatge llampec que part de l’equip de DeMomentSomTres vam fer aquest cap de setmana. A la capital britànica, aquesta lliçó tothom la té ben apresa, des del petit comerç fins les grans marques d’alimentació. No diré res del sector de la moda, que aquests van per altres camins, i si no que li preguntin al Sr. Inditex. Cada marca, cada empresa s’esforça a explicar-se. I no vol dir detallar les propietats dels seus productes o serveis en profunditat, sinó integrar la filosofia de l’empresa en el seu discurs de venta.

Algunes ens expliquen la seva llarga història com a empresa, d’altres expliquen la seva filosofia de funcionament. Totes integren la responsabilitat social i ecològica en el seu discurs. Posar en valor aquesta mena d’aspectes, humanitza una marca, per tant l’apropa als seus clients. Val la pena parar-se a examinar Pret a manger, una cadena de menjar ràpid. Pret a manger no s’entreté a explicar-nos en detall cada un dels seus productes, això ja es veu de sobres,  sinó que explica el seu valor ressaltant com s’ho fan per integrar les exigències de qualitat que s’han imposat a un model de negoci en principi allunyat de les maneres de fer responsables i sostenibles.

Storytelling en el packaging de pret a manger

A can Pret a manger, integren la seva filosofia en qualsevol espai del seu packaging. Això els diferencia!

Com integrem l’storytelling a la nostra realitat

Ara bé, com fem ús d’aquesta tècnica innovadora en la nostra pròpia realitat? Doncs es tracta de buscar allò que ens fa genuïns respecte a les altres empreses que són competència. Segur que ens distingim perquè fa més temps que hi som, o perquè en som els més novells, o perquè tenim un programa de responsabilitat social que ens creiem i que ens hem fet nostre. Tot és vàlid si és veritat i no desentona amb la nostra realitat diària. Això se’n diu coherència corporativa i no ens ha de fer vergonya explicar-la.

Un exemple d’storytelling: DeMomentSomTres

Gairebé tots els nostres clients coneixen l’origen de DeMomentSomTres. No som una empresa de comunicació ni de màrqueting convencional ni des que ens hi vam posar. Tot comença amb un funeral i una necrològica que vaig haver d’elaborar del pare d’un amic meu. A partir d’aquí, aquest amic em va encarregar els continguts de la seva web i d’aquí que vaig contactar amb en Marc Queralt per demanar-li un cop de mà. La resta de la història ens ha portat fins a Londres per acompanyar un client a un congrés.

Si aquests orígens ens han portat a poder donar arguments per contactar i reforçar el discurs amb els nostres clients, segur que en el teu cas també pots explicar una bona història per poder imprimir-la en el teu discurs de venta. Potser són els teus orígens, potser és la teva manera de treballar, tal vegada l’entorn on estàs ubicat. T’ajudem a trobar-la?