Com fer una enquesta gratis amb eines de Google

11-04-2014 | Blog de comunicació i màrqueting digital

De les darreres accions que hem emprès a DeMomentSomTres en el Marc de Millora de Comunicacions Internes i Externes per un client és elaborar una enquesta de satisfacció per als seus clients. L’objectiu era clar, saber quins eren els punts forts dels seus serveis, que en teníem una lleugera idea i sobretot marcar quins eren els punts a millorar, que també crèiem tenir-los bastant acotats però amb zones obscures que se’ns escapaven. A més, no disposàvem d’un equip de persones que pogués fer passar l’enquesta als seus clients, així que havia de ser en format digital i en un suport que qualsevol persona hi pogués accedir.

Per tant necessitàvem una eina que ens permetés recollir dades de manera anònima, que ens permetés fer diferents tipus de pregunta en diferents formats (elecció múltiple, escollir una sola opció d’entre unes quantes, pregunta oberta amb camp de text…) i que ens presentés els resultats sense que nosaltres els haguéssim de processar. Evidentment això té un nom i si hi afegim que és gratis, és fàcil que l’encertis: enquestes de Google!

Construeix una enquesta amb un formulari de Google gratis en cinc minuts

Primer de tot, l’enquesta no existeix com a tal a Google Drive. Has de triar l’opció formulari. Una vegada seleccionat t’apareixerà una pantalla amb el tema que vulguis fer servir. Nosaltres preferim el predeterminat, que és neutre i et permet incloure-hi el teu logo. Així no faràs molt de mal a la teva imatge corporativa.

Inici d'una enquesta feta amb un formulari de Google
Recorda de posar el títol a l’arxiu,  que te’l guardarà en el títol del formulari. Aquest es pot customitzar, així com l’explicació que tens immediatament a sota.  Tot seguit només has de triar la tipologia de pregunta i començar a construir l’enquesta.

Tot i que n’hi ha un total de 9, els tipus de pregunta que trobem més interessants són els següents:

  • Text: pregunta oberta on la resposta és un espai limitat de text que introdueix el receptor.
  • Text de paràgraf: pregunta oberta amb més espai per la seva resposta.
  • Selecció múltiple: llistat de respostes predeterminada amb múltiples opcions que són excloents. Només se’n admet marcar-ne una i es pot condicionar la resposta a seguir en determinades parts del formulari.
  • Quadres de verificació: llistat de respostes predeterminades amb múltiples opcions que no són excloents. Poden ser marcades totes elles.
  • Escala: gradació entre dos conceptes. La numeració pot ser entre les dues xifres que decideixis.

Tipologia de preguntes d'una enquesta de Google

A més, a cada pregunta podràs marcar la casella de pregunta necessària, que  condiciona la resposta de les preguntes que tu triïs a l’enviament. És a dir, no es podrà enviar el formulari si la persona que l’està responent no omple aquelles preguntes marcades.

Per últim, ha arribat l’hora de posar-la en marxa. Pensa que mentre l’estàs configurant pots fer-ne una visualització de com va quedant .

Ja tinc l’enquesta, ara toca valorar les respostes

A mesura que et vagin responent el qüestionari, les respostes aniran apareixent en el full de dades que et configura automàticament Google. L’arxiu s’obre automàticament i rep el nom per defecte que li hagis donat a l’enquesta a més de “respostes” entre parèntesi. En la pestanya de respostes que apareix a la pàgina de configuració de l’enquesta, també hi podràs consultar el resum de les respostes, que et mostra amb diversos gràfics l’impacte que està rebent.

Visionat de respostes de l'enquesta

Si ho has fet tal com t’hem explicat, no pots haver tardat més de mitja hora a tenir-ho tot a punt. És clar que potser t’has encallat en algun dels punts i aleshores és el moment de contactar amb nosaltres a dms3@demomentsomtres.com (si és una hora decent. Ni ho intentis en el moment del vermut del diumenge).
Per demostrar-te que és així de fàcil, aquí te’n deixem un exemple bàsic que creiem que el respondràs en un minut. T’hi animes?

Arxius