Buffer: el repte de compartir a les xarxes socials quan s’escolta

per | 21-02-2014 | Blog de comunicació i màrqueting digital | 0 comments

Buffer organitza els missatges en cues i els publica per ordre

Moltes de les xarxes socials presenten els continguts que publiquem d’acord als seus propis algorismes i no ho mostren tot a tothom. Els continguts els presenten normalment en base a criteris com ara l’acollida de les publicacions entre els seguidors i la constància en la publicació. És a dir, les xarxes socials cada dia més ens imposen la obligació de compartir-hi continguts amb disciplina i constància per tal d’intentar assegurar que els continguts s’ensenyin.

Els reptes de compartir continguts a les xarxes socials

Aquesta pressió ens planteja tres grans reptes:

  • Trobar continguts interessants per publicar o compartir.
  • Publicar en el moment oportú, en el que sabem que ens escolta la nostra audiència.
  • Mesurar l’èxit de les nostres publicacions.

En aquesta entrada explico com una eina com Buffer m’ajuda en tots aquests reptes, especialment en el segon d’ells.

El meu problema amb l’audiència i la disponibilitat

Cal publicar en el moment que toca, amb la regularitat i puntualitat d'un rellotge suís

Cal publicar en el moment que toca, amb la regularitat i puntualitat d’un rellotge suís

Per mi, el principal problema que té compartir informació d’un cert interès a les xarxes socials per tal d’aconseguir algun tipus d’èxit no és la selecció dels continguts sinó publicar-los en aquell moment que és més oportú.

Habitualment llegim d’un munt de llocs electrònics, principalment articles de blogs (RSS) mitjançant Feedly (que és la solució que vaig escollir quan van matar Google Reader). Però, com tothom, llegeixo quan tinc temps i em ve de gust: el vespre, la matinada o els caps de setmana.

Aquestes hores, no sempre són les que millor van de cara a obtenir una certa repercusió en la audiència. A la matinada hi ha poca gent (malgrat que cada dia més) i en les altres hores, pocs tenen interès en sentir parlar sobre xarxes socials, informàtica, màrqueting digital o les diverses coses que els puguin fer pensar en la feina.

L’altra part del problema és que a l’hora que la meva audiència està disponible, jo no acostumo a estar-ho. Per exemple, l’hora en la que tinc major efectivitat a Linkedin és al matí, quan es va cap a treballar, però és una estona que jo estic intentant fer de pare-estupendo.

Buffer organitza els missatges en cues i els publica per ordre

Buffer organitza els missatges en cues i els publica per ordre

La solució per poder conciliar la vida privada i el meu calendari editorial és fer servir una eina que permeti planificar les meves publicacions a les xarxes socials. Fins fa un temps feia servir Hootsuite. Però em resultava poc pràctic.

Què fa Buffer

La principal funció de Buffer, des del meu punt de vista, és gestionar una cua dels missatges que volem publicar i ensenyar-los a l’hora que a nosaltres ens interessa.

A més, permet gestionar múltiples xarxes socials a la vegada fent petits ajustos als continguts publicats per adaptar-los. Per exemple, transforma els usuaris de twitter en els seus noms i els hashtags en enllaços si ho publiques a facebook.

El que m’agrada més de Buffer és poder gestionar jo la quantitat de missatges a publicar cada dia i planificar les hores en les que vull que els missatges es publiquin.

I per què no Hootsuite?

Doncs, principalment per tres raons senzilles d’encaix amb el meu funcionament:

  • És capaç de programar cada missatge a l’hora que més audiència tens però malgrat que és molt eficaç, el funcionament és tan opac que no tinc mai clar si tinc o no tinc prous missatges ni sé quans en publicaré cada dia. Buffer és més barroer en aquestes coses però més fàcil d’entendre. I t’avisa quan se t’han acabat els missatges per un determinat perfil.
  • L’escurçador d’adreces ha de ser un dels de la llista que ell t’ofereix i no és bit.ly que és el que fem servir pel nostre propi escurçador d’adreces.
  • No s’integra amb Feedly tan bé com ho fa Buffer.

En definitiva, mentre vaig fer servir la combinació de Feedly i Hootsuite em trobava canviant de pantalles i copiant adreces tota l’estona per publicar continguts en un moment que no sabia exactament quin era.

No obstant, no he abandonat Hootsuite perquè Buffer no permet la interacció amb les xarxes socials o la monitorització ja que està pensat únicament per emetre.

Buffer i Feedly: plataforma per a content curator

La combinació de Buffer i de Feedly  permet d’anar publicant de manera organitzada un calendari editorial espigolat de les xarxes de forma còmoda i senzilla i desenvolupar una mica la faceta com a content curator sense haver de fer servir Scoop.it o solucions semblants que ara estan de moda però no els acabo d’entendre el sentit del tot.

Com ho veus?

Fotografies de Hans A Rosbach

Arxius