3 eines complementàries per fer continguts a les xarxes socials

14-02-2014 | Xarxes socials

Estarem d’acord que per publicar continguts a les xarxes socials cal ser ocurrent, enginyós, original i constant. I sempre oferir contingut de qualitat pensat per a la teva audiència i els objectius que vols assolir amb la teva estratègia de comunicació.  No és poca cosa superar la fase de definició d’objectius i la concreció teòrica dels missatges que vols deixar en el teu mur de Facebook, o a Twitter o a qualsevol altra xarxa que s’adeqüi a la teva estratègia. Però un cop superada cal passar a l’acció. La pregunta que tot sovint ens fan, doncs, és… i ara, què hi penjo al Facebook?

Primera opció, text. Però que sigui correcte i adequat

Optimot recursos lingüísticsDoncs el primer que ens ve al cap per publicar a les xarxes socials és el text. Per tant hauràs de vigilar la correcció. Per aquest objectiu el millor és fer servir els portals lingüístics que tenim a casa nostra com l’Optimot, és un servei que ofereix la Direcció General de Política Lingüística en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans i el Centre de Terminologia TERMCAT. Consta d’un cercador d’informació lingüística que ajuda a resoldre dubtes sobre la llengua catalana. Per mitjà de l’Optimot es poden consultar de manera integrada diferents fonts i a més inclou un apartat de consultes lingüístiques.

Destaca la seva funció de traducció de paraules del castellà al català i a la inversa per defecte, fet que provoca que detecti els castellanismes fàcilment.

Ésadir, portal de consultes lingüístiquesPerò moltes vegades et trobaràs que l’Optimot no és suficient perquè potser vols fer servir un llenguatge més innovador o una expressió que la normativa no contempla. Aleshores prova amb l’Ésadir, el portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que és un excel·lent complement dels altres portals com l’Optimot. Hi trobaràs la solució a molts dubtes lingüístics, sobretot pel que fa als usos col·loquials de la llengua, que són els més habituals a l’hora d’interactuar amb la teva audiència de les xarxes socials.

Segona opció, la imatge, la reina de les xarxes socials

PicMonkey, editor d'imatges onlinePenjar una fotografia és fàcil, penjar una imatge retocada ja no ho és tant perquè pressuposa un tractament, o un viacrucis per programes com Photoshop o Gimp. No parlem ja d’imatges on hi volem incloure el nostre logo o una mica de text. Doncs la solució passa per PicMonkey. És una solució online que de moment només funciona amb dispositius que utilitzen flash, això vol dir que no la podràs fer servir en la majoria de mòbils i tauletes, però és molt útil amb ordinadors convencionals.

Només cal que pugis la que vols retocar i que a partir d’aquí l’editis amb els menús que tens apareixen a l’esquerra de la pantalla. Pots triar entre diversos efectes d’imatge i funcions (retallar, redimensionar…), a més de poder fer composicions de grups d’imatges sense cap coneixement previ de com funciona un programa de tractament d’imatges. Només et cal voler experimentar!

Aquestes són tres eines d’ús diari que fem servir per fer continguts a les xarxes socials, però n’hi ha moltes més que potser desconeixem. Ens ajudes a fer-ne un inventari?

 

 

 

 

Arxius