Per què necessito un Gestor de Continguts (CMS) per construir la meva web?

per | 28-01-2014 | Blog de comunicació i màrqueting digital | 2 comments

Molts emprenedors amb un pressupost petit i certes habilitats tècniques, quan es troben davant la necessitat de presentar els seus productes o serveis a través d’Internet no opten per configurar-se un gestor de continguts web sinó que decideixen construir-se una pàgina web amb HTML. És força lògic, qui més qui menys té algun editor de pàgines web com ara Dreamweaver o FrontPage i s’hi veu en cor perquè en el fons és com fer servir el Word o el Powerpoint.

Nosaltres, a DeMomentSomTres encoratgem a usar un gestor de continguts web o CMS (Content Management System) que és un programa informàtic que permet publicar, editar i modificar els continguts d’una pàgina web d’una manera senzilla. N’hi ha molts i des del món del codi lliure hi ha excel·lents solucions com WordPress o Drupal. De fet, a DeMomentSomTres no ens plantegem mai de construir webs sense gestor de continguts (malgrat que n’hem fet alguna sense però ningú no és perfecte ;)).

Els pros d’usar un gestor de continguts web

Hi ha múltiples raons per utilitzar un gestor de continguts. Buscant per la web hem trobat una justificació força interessant a KeyStoneClick i l’hem adaptat i traduït.

 1. Els cercadors volen continguts frescos a la web i els gestors de continguts ens permeten fàcilment d’afegir aquests continguts o modificar-los de forma senzilla fent que no posar continguts frescos sigui únicament un problema de disciplina i no pas de tecnologia.
 2. Les idees de negoci, els productes i les empreses canvien i la web ho ha de poder mostrar i usar un gestor de continguts permet autonomia i no dependre de tercers (i de costos addicionals) per fer-ho.
 3. Els gestors de continguts són escalables i creixen amb facilitat i permeten afegir fàcilment noves pàgines, entrades al blog, novetats, crítiques, galeries de fotos…
 4. Aporten flexibilitat i sofisticació, especialment els que són en codi obert, per què hi ha una comunitat de desenvolupadors que el mantenen per incorporar-hi les novetats que van apareixent: integració amb xarxes socials, vinculació amb butlletins electrònics (Mailchimp i similars…)
 5. L'editor WYSWYG dels gestors de continguts permet publicar continguts sofisticats sense saber HTML

  Aquest article mentre l’estic escrivint amb WordPress

  No és necessari tenir coneixements tècnics com HTML, CSS… perquè disposen d’editors que ens permeten entrar els continguts com ho fariem en el nostre processador de textos. Ei, que si en saps, pots fer-hi virgueries perquè també pots introduir codi HTMTL directament.

 6. Permet donar permisos a un equip de persones i permet treballar en equip de manera controlada. Un gestor de continguts et permet crear un equip amb perfils diferents de manera que pots crear una xarxa de col·laboradors que puguin, per exemple, escriure entrades però no modificar les d’altres persones.
 7. Ets autosuficient. No et cal esperar que un programador afegeixi una imatge, ho pots fer en menys d’un minut. Has de fer canvis o corregir errors: connecta’t i fes-ho.
 8. Hi ha canvis automàtics: aspectes com la gestió del menú, que en HTML requereix de canvis en un munt de llocs, es resol de forma senzilla. També la programació de continguts: si ja saps que la Revetlla de Sant Joan és el 23 de juny, per què esperar-te si ara tens una bona idea per publicar aquell dia?
 9. Actualitza des de qualsevol lloc. N’hi ha prou que tinguis connexió a Internet, fins i tot pots fer-ho des de la tablet o el mòbil.
 10. La funcionalitat és ampliable. Els gestors de continguts disposen d’extensions o plugins que permeten afegir funcionalitat addicional sense coneixements tècnics.
 11. Interactua amb l’entorn. Mitjançant els comentaris i les xarxes socials pots relacionar-te amb els teus coneguts, clients…

Els contres de la gestió de continguts amb algunes solucions

No ho negarem, usar un gestor de continguts té alguns inconvenients:

 1. Tens uns requeriments d’allotjament majors i generalment uns costos superiors. És cert però no del tot. Fa uns quants dies vam proposar com superar aquest problema en el post Tutorial d’imatge low cost per emprenedors que explicava com disposar de domini corporatiu a WordPress.com per menys de 20€.
 2. Com que utilitza plantilles la presentació queda una mica limitada. És cert però sempre pots trobar o comprar una plantilla que s’adapti a les teves necessitats i, fins i tot, fer-te’n dissenyar una d’específica amb l’avantatge que com que separa els continguts de la presentació, tot el que has escrit es conserva.

El gestor de continguts com a plataforma de màrqueting d’atracció

Disposar d’un gestor de continguts ens permet anar construint, una mica com la bicicleta dels Zipi & Zape, una plataforma de màrqueting a base d’anar integrant-hi extensions que ens permetin, per exemple:

 • Enviament de missatges de correu personalitzats als nostres seguidors
 • Captació de leads i formularis de contacte
 • Landing pages i calls to action
 • Botiga web
 • Publicació automàtica cap a portals i xarxes socials.

Motivació de l’article

coronelpigmodmedalla3El bon amic Roger Galofré, aquest mes vinent llançarà la seva primera novel·la El misterio de los cerdos cantores on mescla dues de les seves passions la novel·la i les explotacions porcines. I com que a més de veterinari i assessor expert en explotacions ramaderes, és un manetes de la tecnologia, ha muntat una web en HTML que m’ha inspirat a crear aquest post.

Des de DeMomentSomTres li desitgem molt d’èxit i mireu-vos el Book Trailer que ha fet, val la pena.

La fotografia de l’interrogant és de Flickr

Arxius