Atenció: aquest article està basat en fets reals.
El cas d’un emprenedor, en Roman, preocupat per tenir uns mínims d’imatge corporativa a la xarxa però, com passa amb tots els emprenedors, amb un pressupost més aviat petit.

Necessitem uns mínims d’imatge corporativa

En Roman ja fa temps que està gestionant-se una reputació digital amb perfils a diverses xarxes socials com ara Linkedin i Facebook on fins i tot ha creat algun grup amb prou èxit sobre recursos humans i temes administratius que és l’àmbit en el que es belluga i fa formació. També té un blog a Blogger i correu electrònic a yahoo.

Darrerament, però té la sensació que no dóna una imatge prou professional. Fins i tot, algun client li ha comentat que on anava amb un correu electrònic tan poc addient. I ell ha decidit deixar d’amagar el cap a l’ala o sota terra que és pitjor. De fet, no tenir aquests mínims de presència corporativa és un error que nosaltres ja hem comentat fa temps.

En resum, en Roman ha decidit que necessita fer-se amb uns mínims d’imatge corporativa: un domini propi, un correu electrònic personalitzat i un blog amb el seu domini. I com a bon emprenedor, necessita que “pressupost sigui el més baix possible“.

D’aquí ha nascut aquest tutorial low cost d’imatge corporativa bàsica per emprenedors que esperem que et sigui d’utilitat.

Què farem per aconseguir els mínims de presència corporativa?

Els mínims de presència corporativa low cost que plantegem són:

  1. Domini personalitzat.
  2. Bústia de correu vinculada al domini.
  3. Blog gratuït de WordPress.com associat al domini personalitzat.

1. Imatge corporativa vol dir domini propi

El primer pas consisteix en contractar un domini corporatiu que descrigui una mica qui som i què fem, l’etern problema del naming. En el nostre cas en Roman ha optat per roman-formacio.com que combina el seu nom amb el principal servei que ofereix.

Si som una mica vius podrem trobar allotjament gratuït associat al domini amb correu electrònic i un mínim d’espai web. En el nostre cas, al contractar un domini a CDmon tenim la possibilitat d’associar-li el servei Micropla gràcies al que aconseguim disposar d’una bústia de correu electrònic i un allotjament web bàsic.

2. Imatge corporativa vol dir correu personalitzat

Una vegada hem disposat del domini, hi hem creat una adreça de correu electrònic. Podem utilitzar múltiples eines per llegir aquest correu, segons les possibilitats. En el cas que vulguis fer ús de gmail com a gestor del correu electrònic, et pot interessar aquest altre tutorial de DeMomentSomTres per configurar el correu electrònic de gmail per usar el correu corporatiu.

I per què no heu contractat un domini a WordPress.com et preguntaràs

Proveïdors de blogs gratuïts com WordPress.com o blogger.com permeten contractar dominis personalitzats. No obstant, hem descartat aquesta opció perquè no permet disposar de correu electrònic vinculat al domini d’una forma senzilla.

3. Imatge corporativa vol dir web amb el teu propi domini

Aquest és el pas amb més suc del tutorial. De fet, es tracta de fer que WordPress.com respongui com si estés al nostre propi domini.

Per aconseguir-ho ens cal completar tres tasques:

  1. Registrar un blog a WordPress.com.
  2. Crear un subdomini per a que redirigeixi cap al nostre blog.
  3. Configurar que el blog respongui com el subdomini.
  4. Redirigir la pàgina principal del domini cap el blog.

3.1. Registrar un blog a WordPress.com

Els passos per registrar un blog a WordPress.com s’il·lustren tot seguit sense entrar en els aspectes de configuració que no són rellevants per aquest tutorial.

Accedim a WordPress.com i fem clic al botó "Get Started"

1. Accedim a WordPress.com i fem clic al botó “Get Started”

Omplim les dades pel nostre blog

2. Omplim les dades pel nostre blog (haguéssim pogut omplir-lo en català oi?)

Escollim la modalitat gratuïta

3. Escollim la modalitat gratuïta fent clic al botó Create Blog

Ens envia al correu

4. Apareix el missatge indicant-nos que hem d’accedir al correu per acabar de validar el procés de registre

Accedim al correu per confirmar

5. Accedim al correu electrònic i confirmem el registre del blog

Configurem l'essencial

6. Configurem els aspectes essencials del nostre blog

De moment no configurem la imatge

7. Ens ofereix que configurem un aspecte gràfic una mica passa que t’he vist perquè el podem configurar més tard

Tampoc no configurem les xarxes socials

8. Configuració de les xarxes socials. De moment ens saltem aquest pas.

Ens esperarem encara a crear el primer post

9. Ja podem crear el nostre primer post.però ho deixem per més tard.

Ja tenim un blog a WordPress

10. Ja tenim configurada la part que ens interessa de WordPress.com.

3.2. Crear un subdomini que redirigeixi cap el blog

Per configurar que el subdomii redirigeixi cap el blog, ens caldrà afegir un subdomini al nostre domini des de la pantalla de control del nostre proveïdor de dominis.

1. Accedim a l'administrador de redireccions del panell de control del nostre allotjament per redirigir el subdomini cap a l'adreça principal del blog

1. Accedim a l’administrador de redireccions del panell de control del nostre allotjament per redirigir el subdomini cap a l’adreça principal del blog

2. Ja disposem del subdomini. Ara ens caldrà esperar fins que el subdomini resolgui correctament abans de fer cap altre pas.

2. Ja disposem del subdomini. Ara ens caldrà esperar fins que el subdomini resolgui correctament abans de fer cap altre pas. Com que pot arribar a trigar fins a 24 hores, és un bon moment per anar a configurar els aspectes del blog que no havíem tocat o escriure el primer post. Normalment l’espera és de menys d’una hora.

En el nostre cas hem escollit el subdomini web.roman-formacio.com. No hem escollit el domini principal perquè hem plantejat aquesta solució com una opció temporal. Al domini principal hi voldrem construir, quan el pressupost ho permeti, la web definitiva però usant WordPress.org amb l’objectiu de poder-hi introduir funcionalitat específica i un aspecte personalitzat.

3.3. Configurar el blog per que respongui com el subdomini

Ara ens cal que el blog no respongui amb l’adreça http://romanformacio.wordpress.com sinó amb l’adreça del subdomini escollit.

1. Accedim a la botiga de WordPress.com i escollim afegir un domini al blog

1. Accedim a la botiga de WordPress.com i escollim afegir un domini al blog

2. Introduim el subdomini complet i fem clic al botó Afegir un domini al blog

2. Introduim el subdomini complet i fem clic al botó Afegir un domini al blog

3. Ens indica que el domini ja existeix però ens dóna l'opció, a l'apartat groc, de marcar que és nostre i continuar el procés

3. Ens indica que el domini ja existeix però ens dóna l’opció, a l’apartat groc, de marcar que és nostre i continuar el procés

4. Completem la informació de pagament

4. Completem la informació de pagament

5. Ja hem vinculat el subdomini però no és l'adreça principal. Ens cal marcar el nou subdomini i fer clic al botó Update Primary Domain

5. Ja hem vinculat el subdomini però no és l’adreça principal. Ens cal marcar el nou subdomini i fer clic al botó Update Primary Domain

6. Ja tenim configurat el direccionament del blog de WordPress

6. Ja tenim configurat el direccionament del blog de WordPress

3.4 Redirigir la pàgina principal del domini cap el blog

Finalment, ara ens cal configurar la pàgina per defecte de l’allotjament per a que redirigeixi cap al subdomini.

Per fer-ho de forma ideal ens caldria afegir un fitxer .htaccess que faci la redirecció o un fitxer index.php amb una funció anàloga. No obstant, en el nostre cas, com que estem utilitzant un allotjament Micropla que no disposa d’aquesta funcionalitat, ens cal utilitzar Javascript, que és una mica menys elegant, però efectiu. El codi del fitxer home.html és:
<h1>La web de Roman Formació</h1>
La nova web de Roman Catasús es troba a <a href="http://web.roman-formacio.com" title="Web de Roman Catasús, formador administratiu">web.roman-formacio.com</a>
<script>
window.location.assign("http://web.roman-formacio.com")
</script>

Si t’importa la teva marca inverteix en una presència digital mínima

Prou d'excuses! Necessites tenir el teu propi domini a la web

Prou d’excuses! Necessites tenir el teu propi domini a la web

Si has seguit els diferents passos del post, hauràs pogut observar que el repte de disposar d’una infrastructura digital mínima però personalitzada es pot resoldre amb un pressupost de menys de 50€.

En concret, la inversió necessària són:

Concepte
Import
1 domini.com
12,00€
Domini personalitzat a WordPress.com
11,00€
Total
23,00€

Sincerament, creus en el futur de la teva marca o no? En el fons, la qüestió realment és aquesta. Oi que sí, doncs que es noti. Perquè si tu, que ets la part directament implicada, no estàs disposat a arriscar ni 100€ en potenciar la teva marca, et sembla que pots demanar-li que ho faci un client, col·laborador o inversor?