Tots els que tenim una pàgina web confiem en la seva disponibilitat les 24 hores del dia i tots els dies de l’any.

A vegades però hi volem entrar i ens trobem que la nostra web no està disponible, normalment en el moment més inoportú.

I el més empipador és que ni tan sols saps quant de temps fa ni quantes visites, vendes o conversions has perdut!

Monitorar la disponbilitat de la web és fonamental

Davant la sospita que la web pugui no estar disponible se’ns sol activar el que optem per anomenar, mig en broma, mòdul de monitoratge manual actiu. És a dir, nosaltres personalment ens anirem connectant a la nostra web per verificar que funcioni. Ho monitorarem en funció del nostre grau d’ansietat i del temps disponible. Però seguirem sense confiar que la nostra web estigui disponible. Salta a la vista que monitorar ni que sigui una pàgina web així és insostenible i en molts casos ens en cal monitorar moltes.

Per poder confiar en que la nostra web és visible i funciona tal i com s’espera d’ella, ens cal fer ús d’alguna eina de monitoratge web automàtic que consulti periòdicament la disponibilitat de la web.

Monitorar la disponibilitat de webs amb Uptime Robot

Existeixen múltiples eines al mercat que poden complir amb aquesta finalitat però, si estem pensant en monitorar la disponibilitat de les webs de pimes i emprenedors, ens interessa principalment que els costos siguin raonables i que el seu ús no requereixi grans coneixements tècnics.

Per aquesta raó la nostra opció és uptime robot un servei gratuït de monitorització que no requereix de coneixements tècnics per poder-lo configurar i que cada 5 minuts interrogarà la pàgina per verificar que es trobi disponible, notificant-nos-ho per correu electrònic en cas contrari.

Al mercat es poden trobar moltes altres eines de monitoratge que ens permeten supervisar i mantenir el control de múltiples paràmetres. A DeMomentSomTres som molt fans de Zabbix, una solució de monitoratge en codi obert amb abundants funcions per monitorar. Però la reservem per situacions on ens calgui monitorar escenaris més complexos com el correcte funcionament d’una seqüència de formularis.

Tutorial en 3 passos per monitorar la disponibilitat de la nostra web amb Uptime Robot

 1. Registra’t a Uptime Robot. Accedeix a http://uptimerobot.com i sol·licita un usuari a través de l’enllaç Start Now o accedeix directament a través de Sign In.

  La pàgina d'accés de uptimerobot.com

  La pàgina d’accés de uptimerobot.com. A la part superior dreta hi ha els botons d’accés i registre.

 2. Demana afegir una web per monitorar a través del botó Add New també situat a la part dreta de la pantalla. D’entre les opcions que ens ofereix escollirem monitoratge web opció HTTP.

  La pantalla després de prémer el botó Add New. Volem fer monitorartge web (web monitoring)

  La pantalla després de prémer el botó Add New

 3. Configura’n les dades i confirma’n els contactes a notificar: Et cal donar un nom al monitoratge que estàs configurant que servirà per identificar-lo tu, posa-li el nom que vulguis però que resulti aclaridor. Nosaltres hi posem el nom del web. També has d’informar de l’adreça a monitorar i escollir els contactes que vulguis avisar quan es produeixin canvis en la disponibilitat de la web.
  La pàgina d'introducció de paràmetres de monitoratge web

  La pàgina d’introducció de paràmetres de monitoratge web

  Es poden afegir múltiples contactes però no hi entrem per poder tenir un tutorial en tres passes ;).

Ara malgrat que segueixes sense poder confiar en la disponibilitat de la teva web saps que, de forma desatesa, sabràs quan està disponible i quan es recupera: el sistema t’enviarà automàticament un missatge dient-ho. A més, disposaràs d’estadístiques de disponibilitat de la web de les darreres 24h en pantalla gràfica i de més temps si busques una mica. En funció d’aquestes estadístiques, planteja’t si el teu proveïdor d’allotjament web és el que et convé, que a vegades sembla que donin duros a quatre pessetes.

La pàgina de monitorització de uptime robot amb estadístiques de disponibilitat de les darreres 24 hores

La pàgina de monitorització de uptime robot amb estadístiques de disponibilitat de les darreres 24 hores

I tu…?

Quina solució de monitorat web utilitzes? Quins avantatges li trobes?