4 eines per administrar múltiples instal·lacions de WordPress de manera centralitzada

per | 26-08-2013 | Blog de comunicació i màrqueting digital | 0 comments

http://www.flickr.com/photos/zoutedrop/2317065892/

Quan, com DeMomentSomTres, et trobes davant la necessitat de gestionar múltiples instal·lacions de WordPress per tal de mantenir-les actualitzades o simplement per crear de forma àgil noves pàgines web, convé utilitzar alguna de les eines de suport a la gestió centralitzada.

Nosaltres vam ser conscients d’aquesta necessitat molt al principi de la nostra existència, pràcticament a desembre de 2011. Des d’aleshores hem anat optant per determinades eines malgrat que hem seguit escoltant i mirant el que passa al nostre entorn. D’aquí que haguem provat les principals eines d’aquest segment en les nostres instal·lacions. Nosaltres hem utilitzat WPRemote, ManageWP i InfiniteWP. Amb posterioritat hem conegut l’existència d’iControlWP però no l’hem utilitzat mai.

Aquest article, doncs, no és una avaluació exhaustiva d’aquestes eines. Es tracta de la síntesi de 3 anys de recerca de la millor eina per cobrir les nostres necessitats d’administració centralitzada de WordPress. La publiquem amb l’afany d’oferir-te la nostra experiència per intentar-te ajudar a estalviar temps i diners.

Què li demanem a eina d’administració de WordPress: els requeriments de DeMomentSomTres

DeMomentSomTres, en la mesura que bona part de la nostra activitat té a veure amb el disseny, construcció i manteniment de pàgines web, necessitem una eina que:

  1. Permeti gestionar nombrosos llocs web sense incórrer en costos addicionals significatius.
  2. Faciliti la creació ràpida de nous llocs web amb la funcionalitat necessària en base a les extensions homologades per DeMomentSomTres.

Per les característiques específiques de DeMomentSomTres i el nostre proveïdor d’allotjament, aspectes com ara la gestió planificada de còpies de seguretat o la personalització i la gestió dels usuaris interns de l’eina, no són aspectes rellevants per a nosaltres.

Si els nostres requeriments no t’encaixen exactament, a l’apartat de conclusions hi pots trobar una infografia on sintetitzem les funcionalitats d’aquestes quatre eines.

Primera experiència: administrem WordPress amb WPremote

Pantalla d'exemple de la versió actual de WPremote

Pantalla d’exemple de la versió actual de WPremote

Més o menys a finals del 2011, quan ja començavem a gestionar algunes pàgines en WordPress, ens vam adonar de la necessitat de poder administrar tots aquests llocs de forma centralitzada especialment a l’hora d’actualitzar els plugins, temes i el propi WordPress i fer-ne còpies de seguretat.

Casualitats del destí, ens va aparèixer a la pantalla del nostre navegador l’extensió de WPremote que en principi havia de permetre’ns gestionar aquestes funcions des d’una aplicació web però també des de iPad.

No obstant, aquesta eina es va demostrar ràpidament poc eficaç i funcionalment limitada.

En el moment d’escriure aquest post, aquesta aplicació sembla no funcionar de forma completament correcta. Als fòrums i blogs hi ha certes queixes sobre WPremote i nosaltres ens hem trobat amb la impossibilitat de reiniciar el nostre usuari perquè les funcions d’enviament de correu de WPremote no es troben configurades correctament.

Segona experiència: contractem l’administració dels sites WordPress amb ManageWP

Exemple de pantalles de ManageWP incloent les versions de l'aplicació web i de l'app mòbil.

Exemple de pantalles de ManageWP incloent les versions de l’aplicació web i de l’app mòbil.

Com que l’eina anterior no s’acabava d’ajustar a les nostres necessitats, vam fer una mica més de prospecció i vàrem escollir ManageWP, que havíem descartat en la fase anterior pel fet d’ésser una solució de pagament o parcialment de pagament.

Vam començar amb 5 llocs fent servir la versió lliure però emprant la funcionalitat inclosa al pla professional durant el primer mes. La versió professional es va demostrar veritablement efectiva i cobria completament les nostres necessitats.

La interfície resultava poc intuïtiva inicialment però ràpidament ens hi vam adaptar. A la fi del període de prova, vam optar per contractar el pla standard. No obstant, a mesura que augmentava el nombre d’instal·lacions de WordPress que gestionavem, els costos van anar creixent de forma lineal. Paral·lelament, part de la funcionalitat imprescindible com era la creació automatitzada d’instal·lacions quedava reservada als usuaris amb pla professional malgrat que ens era possible anar-ho trampejant amb usuaris de test específics de cada instal·lació.

En resum, la funcionalitat que proporcionava la plataforma es trobava fora de les nostres possibilitats econòmiques d’aquell moment i creixia amb el nombre d’instal·lacions. Per acabar-ho de rematar, les instal·lacions multisite que utilitzem per a implementar la funcionalitat multiidioma per mitjà del component de WordPress DeMomentSomTres Language, feinen que cada idioma constés com una instal·lació quatriplicant, en molts casos, el cost d’aquest servei.

Per això, després de pràcticament 9 mesos d’utilitzar ManageWP vam fer el salt cap a InfiniteWP.

Tercera experiència (i última, de moment): administrem les instal·lacions de WordPress amb InfiniteWP

Pantalla d'exemple d'InfiniteWP

Pantalla d’exemple d’InfiniteWP

I aquí ens tens, instal·lant InfiniteWP al nostre servidor compartit i adquirint el component necessari per clonar i crear noves instal·lacions de WordPress bàsicament per motius econòmics ja que amb una inversió de menys de 100$ tenim capacitat per gestionar tantes instàncies de WordPress com volem malgrat que a partir de les 700 comença a resultar una mica lenta l’actualització de les dades.

I des d’aleshores, pràcticament fa un any que utilitzem aquesta solució.

De InfiniteWP ens resulta especialment interessant la funcionalitat de preferits aplicable a temes i extensions de manera que instal·lar una nova web és tan senzill com fer una instal·lació buida de WordPress en dos clics i posteriorment desplegar-hi també amb un parell de clics les extensions necessàries que seleccionem des de la llista de preferides (que actua com a llista d’aplicacions homologades). D’aquesta manera hem aconseguit estalviar temps no només en la instal·lació sinó també en la homologació d’extensions.

Creiem interessant fer notar que existeix certa polèmica entorn a aquesta eina, com s’exposa a l’article de Ross Wintle, sembla ser que el desenvolupador de ManageWP no se sent gaire confortable amb InfiniteWP i l’ús que els autors d’aquesta darrera eina ha fet del codi en llicència oberta de ManageWP. No obstant, l’atribució en aquest cas sembla que no és obligatòria, tot i que sí elegant.

Epíleg: descobrim iControlWP però seguim amb InfiniteWP

Durant la preparació d’aquest  article hem sabut de l’existència de iControlWP gràcies a un comentari a l’article de Ross Wintle.

Pantalla d'exemple de iControlWP

Pantalla d’exemple de iControlWP

N’hem fet una revisió ràpida a nivell de funcionalitat exposada a la web i provant-ne la instal·lació en un dels nostres llocs web.

Es tracta d’una aplicació funcionament menys extensa que ManageWP i InfiniteWP malgrat que disposa d’alguna funcionalitat específica com ara la migració de llocs webs entre allotjaments. És destacable que disposa d’un únic pla de preus basat en nombre de llocs que dóna accés a tota la funcionalitat.

Conclusions

En resum, en el cas de DeMomentSomTres, la millor solució és encara InfiniteWP per què ens ofereix la funcionalitat que necessitem amb una petita inversió en plugins malgrat que convé fer notar que possiblement la millor eina des del punt de vista funcional sigui ManageWP.

Per aquesta raó, hem optat per resumir la principal funcionalitat de les 4 principals eines d’administració centralitzada de WordPress que tenim localitzades en aquest moment en la següent infografia:

Comparativa de la funcionalitat de WPremote, ManageWP, InfiniteWP i iControlWP

Comparativa de la funcionalitat de WPremote, ManageWP, InfiniteWP i iControlWP

Convé destacar que determinades funcionalitats poden assolir-se directament per mitjà d’extensions de WordPress específiques: còpies de seguretat periòdiques… I, si ets prou hàbil i prou geek, probablement en tinguis prou amb wp-cli.

Arxius