La Wikipedia és una de les pàgines web més visitades del món que es publicita com l’enciclopèdia lliure. Nosaltres, a DeMomentSomTres, l’entenem com una generalització del codi obert: el coneixement obert.

El logo de la Wikipedia a l'actualitat

El logo de la Wikipedia a l’actualitat

El logo de MediaWiki la solució de Wiki en codi obert que suporta la Wikipedia

El logo de MediaWiki la solució de Wiki en codi obert que suporta la Wikipedia

La Wikipedia, o Viquipedia, és l’aplicació del concepte Wiki a la construcció d’una “enciclopèdia que tothom pugui editar” i així difondre la capacitat de crear coneixement. Per tal de poder permetre aquesta funcionalitat d’edició per part de qualsevol usuari, la Wikipedia està desenvolupada sobre una solució com és MediaWiki, la solució més generalitzada de Wikis. He d’admetre que possiblement hi hagi solucions amb major nombre d’instal·lacions, no obstant, poques serveixen diàriament tantes pàgines com aquesta solució en codi obert.

La Wikipedia va néixer el 2001 de la mà de Jimmy Wales i Larry Sanger. La Wiquipèdia en català fou la segona Wiquipèdia a fundar-se, el març del 2001, després de l’anglesa.

Al març de 2013, la Viquipèdia englobava 273 edicions «actives» en diferents idiomes. Les cinc edicions amb més articles són, en ordre descendent: anglès, alemany, francès, holandès i italià. Quan hem escrit aquest article sobre la filosofia del codi obert aplicat a l’enciclopèdia (1/8/2013), el català és la 15 llengua en nombre d’entrades (amb més de 400.000 articles) i en total, la Wiquipedia conté 284 edicions d’idiomes en diversos estats de desenvolupament que sumen més de 25,5 milions d’articles.

Per què en català s’hauria de dir Viquipèdia?

El nom de la Wikipedia està adaptat a la fonètica i la grafia de les diferents llengües com es pot veure a noms alternatius de la Wikipedia.

Com en molts projectes de codi obert que prenen el seu nom d’alguna llengua exòtica, Wikipedia prové del terme hawaià wikiwiki que significa ràpida. Però donat que en català la W no es considera una consonant nostrada i la K tampoc, es va optar per anomenar la Wikipedia com a Viquipèdia amb accent obert a la e.

Si funciona com el codi obert, qui pot publicar a la Wikipedia

Com que es tracta d’un projecte on impera la filosofia del codi obert i de la generació col·lectiva de continguts, tothom pot crear i publicar continguts a la Wikipedia.

No obstant, existeixen severes mesures de control de versions i de continguts per evitar els actes vandàlics, així com la utilització abusiva de la Wikipedia a efectes de posicionament web. Cal recordar que és de les poques pàgines amb Page Rank 9 i que permeten l’edició lliure dels continguts, fins i tot, sense registre previ de l’usuari.

Si es basa en el concepte de codi obert, com es fa per editar un contingut de la Wikipedia

La cerca fallida de la Wikipedia, una crida a crear nous continguts

La cerca fallida de la Wikipedia, una crida a crear nous continguts

Com que es basa en el concepte de codi obert, qualsevol persona pot crear una nova entrada a la Wikipedia.

De fet, si cerquem un concepte que no existeix, ens apareixerà un enllaç en vermell. També apareixen enllaços vermells als articles per designar els conceptes que s’han identificat però encara no han estat definits.

Fent clic sobre els enllaços, el sistema permet la creació dels continguts. L’edició també és possible des del menú superior.

La creació i edició de continguts no requereixen d’identificació d’usuaris.

Com que és codi obert puc fer el que vulgui amb els continguts que obtinc de la Wikipedia

Els continguts de la Wikipedia segueixen la filosofia del codi obert. Parlant amb propietat, hem de dir que se cedeixen amb llicència creative commons. Per aquesta raó, malgrat que cal que verifiquis exactament la llicència de cadascun dels recurso que necessitis, el més segur és que en puguis fer l’ús que vulguis.

Ara bé, és un costum sa i encoratjable, citar les fonts ja que els materials que utilitzes, amb tota seguretat tenen un autor que es mereix ser tractat amb gratitud.

SEO: la Wikipedia com a eina per a la generació d’enllaços o link building

Per la seva naturalesa i l’elevat Page Rank de Wikipedia, és una eina interessant a l’hora de generar enllaços malgrat que, cal tenir present, que es tracta d’enllaços nofollow.

Com qualsevol projecte en codi obert, la Wikipedia necessita la teva ajuda

Per acabar, només ens queda demanar que posis el teu granet de sorra a ajudar a mantenir la Wikipedia. I pots fer-ho de dues maneres:

  1. Afegint i mantenint els continguts de la Wikipedia.
  2. Col·laborant econòmicament fent un donatiu a la Wikipedia.