spam

Quan parlem d’Spam ràpidament assumim que es tracta de correu o contingut de baix valor que satura les nostres bústies de correu electrònic o els nostres comptes a les xarxes socials.

Spam i els Monty Python

Ara bé, l’origen de la paraula SPAM prové d’una marca nord-americana de carn de porc enllaunada .

La causa que associem aquesta marca de carn amb el correu o el contingut de baix valor, innecessari i sobreabundant a causa d’un gag molt popular dels Monty Python emès el 15 de desembre de 1970. Durant l’esquetx, dos clients en una cafeteria plena de víkings intenten demanar un esmorzar a partir d’un menú en que aquesta carn s’inclou a tots els plats. En només tres minuts i mig de durada es construeix l’argument en que una cambrera solament té plats amb spam.

En la curta durada de l’esquetx, la paraula SPAM apareix com a mínim 132 vegades mentre una cambrera descriu la carta del restaurant, que únicament conté productes basats en spam, a uns clients que no volen aquest producte mentre el bar es troba ple de víkings que canten cançons on apareix fins a l’esgotament la paraula Spam.

Malgrat que l’esquetx dels Monty Python es va emetre per primera vegada el 15 de desembre de 1970, a Youtube es poden trobar múltiples enregistraments del gag:

El primer missatge Spam

El primer spam documentat, malgrat que el concepte no estava ni tan sols encunyat, va ésser un missatge publicitari enviat per Gary Thuerk a 393 destinataris d’ARPANET el 1978 per tal de promocionar els VAX de DEC, empresa per la que treballava. Enlloc de fer un misssatge per a cadascun dels receptors, que era la pràctica habitual del moment, el seu assistent va escriure un únic correu electrònic massiu. La reacció de la xarxa va ésser francament negativa malgrat que es van generar vendes.