Aquesta setmana hem estat una mica enfeinats construint una petita aplicació facebook, una facebook app, per simplificar les reserves del restaurant mamacafé.

El mamacafé restaurant està situat al Raval de Barcelona i aquest setembre està aprofitant per refer la seva pàgina web. I ens ha encomanat el disseny i construcció de la web a DeMomentSomTres. No ha estat una elecció a cegues ja que des del mes de novembre de 2011, DeMomentSomTres gestiona la presència del mamacafé restaurant a les xarxes socials.

Consideracions al construir una web per a un restaurant

Al construir la web d’un restaurant cal tenir en compte diversos factors:

  • Optimització de continguts per a mòbil: que la informació aparegui d’acord amb les necessitats dels usuaris de forma àgil i amb disseny flexible…
  • Explotar la presència a les xarxes socials en equilibri amb l’agilitat i la rapidesa en la gestió dels continguts. Cal recordar que els restaurants es recorden per la cuina i no per la seva web.
  • El suport idiomàtic que ha de cobrir les principals llengües i permetre el correcte posicionament als cercadors (SEO).

No obstant, cal recordar sempre que el més important d’una web de restaurant és que faciliti que qui vulgui fer una reserva ho tingui fàcil. A facebook també és crític aquest darrer aspecte.

Concepció de la facebook app de reserves

Aquí va aparèixer el dilema: què fem? Podíem fer una pàgina de reserves a la web, és senzill i prou intuïtiu pels usuaris. Però tant DeMomentSomTres com el mamacafé restaurant ho hem tingut claríssim, les reserves les farem amb una facebook app que penjarem a la pàgina de facebook de mamacafé restaurant que ens permeti fer aquestes reserves.

No es tracta d’una aplicació molt complexa sinó que ens ha interessat la versatilitat i agilitat de la mateixa, per això es basa en un formulari que es presenta en una pestanya de facebook i que permet que l’usuari hi pengi la informació necessària.


L’aplicació s’ha concebut per fer fàcil la gestió de les reserves per part dels usuaris, tan que tenen un compte a facebook com els que no, per això hem sacrificat deliberadament algunes funcionalitats que ens oferia facebook per evitar que l’usuari hagi de respondre a preguntes per autoritzar l’aplicació a accedir a les seves dades. Preguntes que, francament, fins i tot a nosaltres ens posen la pell de gallina. Així doncs, la nostra facebook app no omple automàticament la informació que facebook té però hem optat per minimitzar les dades sol·licitades a les estríctament necessàries.

A més com que ens ha interessat enllaçar l’aplicació des dels diferents idiomes de la web, hem optat per construir-la amb suport a múltiples idiomes incloent un enllaç per canviar entre ells. Així, enlloc de tenir una facebook app sembla que en tinguem tres.