Encara que el terme Evangelista ens soni a història sagrada, aquesta entrada del diccionari no va ben bé per aquí sinó de màrqueting.

Imatge iŀlustrativa

Els evangelistes Marc i Joan als frescos de Sant Climent de Taüll

De fet, els evangelistes són aquells clients que creuen tant en el producte que se senten en la necessitat de convertir les altres persones en usuaris o clients d’aquest producte.

En el fons, l’adopció del terme evangelista ve pel paraŀlelisme amb els quatre redactors de l’Evangeli ja que, tant uns com els altres, se senten cridats a portar les bones notícies, la Bona Nova, a l’humanitat.

Potser et sembli que és prendre’s el nom de Déu en va, o si més no, una mica a la lleugera però la realitat és que es tracta d’un concepte d’actualitat en el món de la tecnologia i que no es tracta pas d’un concepte nou.

La viquipèdia defineix el màrqueting d’evangelització o els evangelitzadors com una forma complexa de màrqueting boca-orella consistent en que les empreses desenvolupen clients que creuen tan fermament en un servei o producte en particular que de forma lliur e opten per convèncer als altres dcomprar-lo o fer-ne ús. Així, els clients esdevenen prescriptors voluntaris del producte i activament difonen el missatge en nom de la companyia. No es tracta d’una forma de màrqueting d’afiliació en la mesura que l’evangelista no percep directament béns ni diners de la companyia fabricant o proveïdora, sinó que té l’objectiu de proporcionar beneficis als altres individus.

El fet de no estat pagat o associat a cap companyia fa que l’evangelista cregui ser percebut pels altres com a creible i de confiança.

No obstant, existeixen evangelistes tecnològics que han estat econòmicament vinculats a firmes comercials. Per exemple, Guy Kawasaki, que va escriure un dels primers llibres sobre el màrqueting basat en evangelitzadors (The Macintosh Way) estava vinculat a Apple d’on era Chief Evangelist.

Precisament és Apple que comença a fer ús d’aquest concepte d’evangelitzador però no es limita en aquesta empresa. En l’àmbit tecnològic Microsoft i Google en fan ús intensiu i compten amb evangelitzadors en plantilla o no vinculats com és el cas de nou de Guy Kawasaki i Google+.