HTTP és una paraula que en la actualitat pràcticament tots hem escrit alguna vegada i l’associem a la web. De fet, gairebé tothom que veu escrit “http://” insitivament ho associa a una pàgina web. No obstant, pocs coneixem exactament què és i en que consisteix aquest protocol.

http el protocol de la webEl protocol HTTP (Protocol de transferència d’hipertext o HyperText Transfer Protocol en anglès) estableix com és realitza l’intercanvi de documents d’hipertext i multimèdia.

Es tracta d’un protocol crític per l’operativa de la World Wide Web i tots els desenvolupaments que s’hi han fet damunt (XML, serveis web…).

Des del punt de vista tècnic, el protocol HTTP es defineix com un protocol genèric a nivell d’aplicació per a sistemes d’informació distribuïts, col·laboratius i basats en hipermèdia que pot ésser emprat per a múltiples tasques. Que resumit, en paraules comunes vol dir que és:

  • Genèric, és a dir, de propòsit general i sense una orientació cap a una tasca concreta sinó que és prou obert com per enfocar-lo en el sentit que sigui necessari o
  • A nivell d’aplicació perquè confia en altres protocols pel seu correcte funcionament i així únicament s’enfoca a la comunicació dels continguts hipertextuals que poden formar una pàgina web però sense preocupar-se d’aspectes de menor nivell com ara que hi hagi una comunicació efectiva des del punt d’adreçament que és responsabilitat dels protocols TCP/IP.
  • Per a sistemes d’informació distribuïts ja que contempla comunicacions entre múltiples equips malgrat que sempre s’estructura en una comunicació client-servidor. És a dir, sempre hi ha un ordinador que interroga (client) i un que respon (servidor).

El consorci W3C és l’organisme responsable de gestionar el protocol HTTP que actualment es troba en la versió HTTP/1.1.

Per realitzar comunicacions encriptades existeix també el protocol HTTPS que és la versió segura del protocol HTTP i és el que empren bàsicament a les botigues online o establiments web.

Per ampliar coneixements, pots accedir a la pàgina de la Wikipèdia dedicada a aquest protocol per la web.