Analítica web: Google Analytics i les cerques internes

per | 08-08-2012 | Blog de comunicació i màrqueting digital | 0 comments

Logo de Google Analytics

La diferència entre l’èxit i el fracàs de la teva web rau en saber què hi busca la gent i assegurar que ho trobi. L’ús de Google Analytics o qualsevol altra solució d’analítica web en l’anàlisi de les cerques internes és crucial per aconseguir-ho.

Un formulari de cerca

El cercador a la nostra web

Quan parlem de cerca interna ens referim a la possibilitat que algunes pàgines web ofereixen de buscar dins els seus continguts amb un cercador propi. Es tracta d’una funcionalitat molt comuna en aplicacions de gestió de continguts (CMS) i de botiga web perquè, en la mesura que els continguts resideixen en una base de dades, és senzill implementar-la, especialment si tenim en compte els beneficis que ens aporta. Fruit d’això, les principals aplicacions d’analítica web permeten monitoritzar les cerques internes en la majoria de solucions web.

Per què m’interessa poder analitzar les cerques internes

Ens interessa tenir cura de les cerques que els usuaris de la nostra web fan perquè es tracta d’un dels principals mitjans de navegació en la mesura que els dóna accés directe a la informació que necessiten. És de gran ajuda per entendre què cerquen i com pensen però especialment perquè ens permet veure si troben el que busquen i implementar les mesures correctives necessàries.

Segons Avinash Kaushik, autor del llibre Web Analytics: An Hour a Day (s’obre en una altra pàgina)Analítica web: Google Analytics i les cerques internes 1 es pot assolir el Nirvana en l’analítica web de cerques internes en 5 passos:

 1. Entendre com els usuaris cerquen: Possiblement desconeixes quants usuaris fan ús de la cerca i quins són els termes que cerquen. L’analítica web és crítica per donar resposta a aquestes qüestions.
 2. On cerquen els usuaris: Amb l’ús d’analítics podem saber com els usuaris arriben a la cerca (directament, després d’una navegació, després d’un error…) i així millorar la usabilitat i la qualitat de la nostra pàgina.
 3. Mesurar la qualitat de la cerca interna: la taxa de rebot o bouncing rate també es pot aplicar als resultats de cerca interna per avaluar la qualitat de la nostra cerca interna des de la perspectiva d’utilitat per a l’usuari.
 4. Segmentació: l’analítica web també ens permet d’afegir noves segmentacions d’acord a les paraules claus que els usuaris cerquen i així realitzar anàlisis més focalitzades.
 5. Mesurar els resultats: és important de no perdre el focus, l’interès de l’analítica web aplicada a la cerca interna és millorar el compliment dels objectius que hem definit a la nostra web.

Com configurar l’analítica web de Google per analitzar la cerca interna

Per configurar Google Analytics cal seguir els passos següents:

 1. Accedeix a Google Analytics i accedeix a l’apartat d’Administració (part superior dreta de la pantalla).

  Accés a administració de Google Analytics

  Fig.1
  Accés a administració

 2. Fes clic a la pestanya Configuració del perfil com es veu a la fig 1.
 3. Desplaça’t a la part inferior de la pantalla a Configuració de la cerca al lloc.Fes el seguiment de la cerca de llocs web
 4. Selecciona Fes el seguiment de la cerca de llocs web. Es desplega el contingut que es mostra a la Fig.3.

  Seguiment de la cerca de llocs web

  Fig 3.
  Fes el segument de les cerques al lloc.

 5. Al camp de Paràmetre de consulta, escriu la paraula o les paraules que designen un paràmetre de consulta interna. En el cas de WordPress, el contingut que cal posar-hi és simplement una ‘s’ ja que les adreces de consultes acaben amb ?s=consulta.Paràmetre de consulta
 6. Una vegada desada la configuració, els informes de cerca apareixen a Informes estàndard > Contingut. Els valors poden trigar fins a 48hores a començar a aparèixer.Analítica web: Google Analytics i les cerques internes 2

I tu?

Utilitzes alguna eina d’analítica web per seguir la teva cerca interna?

Quina experiència en tens?

Arxius