Quan parlem d’spam a WordPress no ens referim al típic correu brossa del que hem parlat en entrades anteriors. Es tracta de l’ús que considerem il·legítim en els comentaris de la nostra web o bloc.

Com es produeix l’spam a WordPress

WordPress permet que qualsevol dels continguts que s’hi presenten (entrades, pàgines, tipus personalitzats…) puguin tenir al peu un formulari de comentaris per tal de captar l’opinió dels lectors i seguidors de la pàgina o blog.

Aquest formulari, com el de la majoria de blogs, permet la introducció d’un domini així com un conjunt de text amb hipervincles. Es tracta d’un lloc que permet incorporar enllaços a la nostra web. De fet, una praxi habitual per promocionar un domini i aconseguir enllaços és, precisament fer ús d’aquests comentaris.

No obstant, hi poden haver comentaris i enllaços il·legítims segons el nostre criteri. No nomes es tracta de parlar de Pepsi al blog de Coca-Cola. Probablement tampoc no ens interessin els comentaris que no tinguin res a veure amb el tema del nostre blog o domini per oferir serveis i productes de dubtosa reputació.

Tres pràctiques per gestionar l’spam a WordPress

Existeixen 3 tècniques a grans trets per gestionar l’spam a WordPress:

  1. Impedir els comentaris: aquesta és una tècnica de caràcter radical que impedeix els comentaris de tota mena. WordPress permet desactivar els comentaris de forma global o fer-ho entrada a entrada. Des de DeMomentSomTres habitualment evitem els comentaris a les pàgines però els permetem a les entrades.
  2. Gestionar manualment l’spam a WordPress: Aquesta gestió és, de fet, l’objectiu d’aquesta entrada i té sentit sempre que no s’hagi desactivat completament els comentaris.
  3. Ús d’extensions específiques: En entorns amb alta intensitat d’spam pot ésser interessant d’implementar extensions específiques per a gestionar i filtra els comentaris brossa de forma automatitzada. En aquest àmbit l’aposta de DeMomentSomTres és l’extensió Akismet (li dedicarem una entrada en breu).

Com gestionar manualment l’spam a WordPress

captura de les opcions de gestió de l'spam a WordPress

El primer que cal tenir present és que les opcions de WordPress ens permeten configurar que rebem un correu cada vegada que un usuari deixi un comentari.

Amb aquesta configuració qualsevol comentari generarà un missatge com el de la imatge que segueix.

Exemple de missatge de validació de comentaris

Aquest missatge ens proporciona informació sobre l’autor del comentari (nom, correu electrònic i web) així com un enllaç per a identificar des d’on s’ha publicat (whois). Tot seguit hi ha el comentari i els 3 enllaços de gestió de comentaris:

  • Aprova: que permet donar per bo el comentari i que aparegui a la web.
  • Envia a la paperera: que deixa esborrar aquest missatge per que no es considera adequat i no es vol publicar però no es considera spam.
  • Marca’l com a brossa: que senyala el missatge com a correu brossa i evita nous comentaris provinents de l’usuari i l’adreça.

Recomanacions sobre la gestió d’spam a WordPress

Qualsevol comentari que no et resulti còmode opta per no publicar-lo.

Qualsevol comentari que et sembli inapropiat marca’l com a correu brossa.

L’opció de desactivar els comentaris

(Actualitzat a Gener de 2020)

Com que a la majoria de webs, els usuaris no tenen per costum de deixar-hi comentaris, desactivar-los de forma global és una bona iniciativa de cara a deixar de tenir problemes amb l’spam en les pàgines que no són comerços electrònics.

Ens els comerços electrònics, no recomanem aquesta opció perquè les valoracions de productes o reviews són comentaris. Si més no a WooCommerce i diverses plataformes més. En aquest tipus d’entorn recomanem utilitzar qualsevol altra de les opcions de gestió d’spam de comentaris.