Els 7 essencials del màrqueting social

per | 29-10-2015 | Xarxes socials | 0 comments

Meravelles clàssiques del màrqueting social

Les dues darreres setmanes ens hem dedicat, entre altres coses, a fer un curs de màrqueting digital per emprenedors. Això ens ha fet posar al dia sobre tendències i xifres d’ús de les xarxes i posar en ordre tota la teoria sobre l’estratègia.

Hem comprovat, doncs, que tot segueix igual. Que hi ha uns bàsics que fa temps que circulen, que són com les 7 meravelles del màrqueting social, basat exclusivament sobre les xarxes socials, de tots els temps.

Fes-te a la idea que no podem viure sense aquestes set meravelles.Són tan essencials que et semblaran òbvies al cap d’un moment d’haver-les llegit, però val la pena recordar-les de tant en tant per no perdre el rumb.

La web sustenta tota l’estratègia de màrqueting

El campament base de totes les accions és la web. Sempre. És el teu espai que no depèn de les actualitzacions, sovint capritxoses, de les xarxes.

Ha de tenir un disseny corporatiu, amable, pensat en l’experiència de l’usuari i dedicat a llimar totes les friccions que saps que poden impedir que la vostra relació, la de l’empresa i el client, arribin a bon port.

La web ha de ser el primer que et vingui al cap si algú et pregunta l’adreça de casa teva, mai les xarxes.

Confiem en persones, no en empreses

Ens agraden molt les persones. Perquè ens ofereixen conversa i solen ser molt més interessants que les entel·lèquies. Això no vol dir que ens afanyem a compartir continguts relacionats amb els progressos de les nostres criatures a la llar d’infants. Això no ha d’aparèixer en un perfil públic d’empresa, a no ser que el nostre negoci sigui una llar d’infants, esclar.

Posar cara i ulls de tant en tant al nostre negoci l’humanitza, sempre buscant la coherència amb els continguts que poden interessar als usuaris.

Ens relacionem amb l’entorn

Després de ser persones som éssers socials. I interactuar amb l’entorn ens fa feliços la majoria de les vegades. Per això convé identificar quines aliances podem fer amb empreses, però també bloguers, instagramers que publiquin continguts que també interessin als nostres clients potencials al marge del nostre propi contingut.

Potser es tracta d’una columna a un diari convencional que podem compartir periòdicament, o de les actualitzacions que fa l’empresa veïna, o de les novetats que publica la patronal del sector (si algú coneix d’alguna patronal que publiqui novetats interessants, que deixi un comentari, sisplau, em fareu feliç).

Prenem de base una sola xarxa social

Una altra vegada, pensem primer en el client i el seu comportament. Per molt que a mi m’agradi més Facebook que Linkedin (que no és veritat, Déu me’n guard), si el client es mou per Linkedin, hauré de prendre aquesta xarxa com la principal.

No s’hi val confondre gustos personals amb gustos d’empresa. La nostra empresa ha d’anar allà on li toqui anar. Per entendre’ns, per molt que ens agradaria exposar al Saló del Còmic, ni se’ns passarà pel cap, perquè el nostre lloc és al eShow (fira de  solucions de comerç electrònic, apassionant).

Organitzem-nos i quadrem agendes

Si no decidim quant de temps hi dedicarem d’inici se’ns anirà de les mans. Hem de pensar que les xarxes socials són extremament atractives i correm el risc de ser-hi hores i hores repassant perfils, mirant vídeos de gatets i deixant comentaris de suport a posts d’autoajuda.

Cal ser molt estricte amb el temps i recordem que la web és el nostre camp base on hem de deixar el temps important de què disposem.

Primer el contingut, després la conversa

És important que el client se senti atès a les xarxes socials, que responem als comentaris i que gestionem les crisis. Però no oblidem que el més important és que treballem. Correm el risc que se’ns percebi més aviat per remenar el cul i no pas per fer feina de veritat, que una vegada més diré que ha de fer-se visible a la nostra web.

Hem de prendre consciència que el més important és aportar material interessant al nostre client potencial, no pas entretenir-lo.

No oblidem el SEO

Et pot semblar que sent presents a les xarxes socials, ja no cal preocupar-se mai més pel SEO, que ja es fa sol. De fet un dia d’aquest n’hauré de parlar d’això de fer el SEO, que sembla tan fàcil i superficial com fer-se una manicura. Doncs bé, el màrqueting social és un complement ideal perl SEO, però complement i prou.

El SEO és un esport de fons pel valents i d’esperit guanyador.

Per cert, això de les 7 meravelles del màrqueting social, no m’ho he inventat jo. Ho he recollit de la Sonia Simone en l’article The 7 Essential Elements of Effective Social Media Marketing. El que he fet és adaptar-ho a la nostra realitat.

Arxius