Aquesta reflexió respon a l’augment de peticions que rebem per part d’emprenedors que volen basar el seu negoci en la comercialització online d’algun producte o servei. En algunes ocasions vénen passat un procés d’assessorament d’alguna empresa pública que els acompanya en la conceptualització del pla d’empresa. I a l’hora de parlar dels costos, ens n’adonem que hi ha una sèrie de mites que cal com a mínim matisar. Per no parlar directament de creences errònies que fan crear expectatives completament falses als emprenedors.

Un eCommerce no és una botiga perquè no té quatre parets, un horari acotat i uns impostos per pagar com ho fa les botigues de Passeig de Gràcia. Però és realment aquesta la definició de botiga?

Em costarà menys obrir un eCommerce que obrir una botiga al carrer

Sí però sense perdre el cap. Si parlem d’esforç econòmic, és evident que ens estaviem a priori els costos de local físic i manteniment, però no oblidem que un eCommerce és una web que ha d’estar ubicada en algun lloc i que això té un cost (irrisori si ho comparem, però un cost al cap i a la fi), sense considerar el fet de necessitar un magatzem per si hem de fer gestió d’estoc.

A més, es tracta d’un espai web amb més complexitat que cal no deixar a l’atzar de solucions gairebé gratuïtes.
Tots sabem que un local en un lloc desèrtic tindrà un cost molt més baix que una botiga en el carrer més cèntric de la ciutat i l’afluència de clients tampoc tindrà res a veure. Així mateix, no té res a veure utilitzar una solució seriosa com WooCommerce o PrestaShop instal·lada per un professional que té un cost, que una solució més econòmica en un espai de lloguer on res és teu i que no és el Boulevard Rosa.

Una botiga online costa de muntar però després va sola

Com les botigues tradicionals, un eCommerce té com a pilar una bona atenció al client.

Com les botigues tradicionals, un eCommerce té com a pilar una bona atenció al client.

Aquesta és de les afirmacions que neguem rotundament. El que és complicat d’una botiga online no és la seva concepció i posada en producció, és el que ve després. Tot el que afecta a l’atracció de visites, als continguts que hauràs de crear diàriament per fer-te un forat  en el món del comerç electrònic, a la difusió d’aquests continguts per als canals adequats, a l’estratègia de màrqueting global (també offline) que t’hauràs d’inventar per començar a vendre.

En una botiga online també hi ha un aparador per anar canviant de tant en tant, també s’hi ha d’estar quan no hi ha ningú comprant (canviant les coses de lloc, preparant novetats, fent promoció). El teu aparador són les xarxes socials, un gran fòrum on hi hauràs de passar hores investigant, fent el xafarder, interaccionant amb l’entorn (no només els clients i clients potencials) i publicant continguts súper interessants que faran que entrin a casa teva i t’acabin comprant.

L’atenció al client s’ha de fer més exhaustiva: cal fer un seguiment de les comandes fent especial atenció a les fallides i aprenent constantment del errors.

La dedicació ha de ser com a mínim la mateixa, ho tenim comprovat. Si en el món físic hauries pensat exercir de gerent i contractar un dependent que te la porti, també et passarà a l’online. Per tant, assegura’t que a banda de la seva capacitat de gestionar una botiga, també sigui hàbil per moure’s en l’entorn 2.0, que sigui capaç de fer anar la solució web que hagis triat, que pugui fer continguts i controli la seva difusió… I que hi sigui una jornada completa!

Amb una botiga a internet, d’una bona idea et forres

Com tot a la vida, la diferència entre una bona idea i una empresa en marxa és la capacitat d’esforç i voluntat que hi vulguem dedicar. Depèn de la capacitat de treball, de la constància. Passa per tenir un pla d’empresa on quedi clar quina és la teva idea de negoci, la viabilitat, un pressupost decent i moltes ganes de treballar avui i no deixar-ho per demà.

El fet que un negoci online estigui ubicat al núvol no vol dir que també hi tinguem el cap. A vegades és difícil pensar que tot el teu negoci està muntat sobre un intangible, però de fet aquesta només és una part molt petita de l’empresa. Els clients i el producte són reals, per tant la relació que establiràs és prou tangible.

Ara que hem parlat de les mentides, expliquem alguna veritat

Muntar un negoci basat en la comercialització online pot ser una molt bona opció. Si hi estàs disposat i no te n’hem fet perdre les ganes, parla amb nosaltres perquè et puguem acompanyar. T’oferim una hora d’assessorament gratuït i per cert, offline! ;)