Els inconvenients de la fama (o la viralitat)

per | 29-11-2013 | Blog de comunicació i màrqueting digital | 0 comments

Pirates darrera la viralitat

Aquesta setmana seguim immersos en la campanya de màrqueting de viralitat del càsting dels safareigs amb gran acollida per part del públic general i la premsa.

Entre altres coses hem aconseguit que la nostra pel·lícula Barcelona 1714 sortís al TN de TV3 per efecte de la viralitat i la insistència d’en Jordi Salvat de Salvat Comunicació amb qui compartim les tasques de comunicació en el projecte. Veure la notícia a TV3.

Efectes negatius de la viralitat: els trolls o piratilles

La viralitat, no obstant, té l’inconvenient que apareixen els trolls o alguna altra mena de bèstia que intenta desviar la realitat al seu favor.

Per implementar de forma senzilla la votació vam fer servir un formulari web senzill dels que, pels tècnics, utilitza un POST pur i dur. El resultat del formular s’emmagatzema en una taula de la base de dades. Aquest mecanismes és aparentment prou senzill com per que alguns piratilles intentin trampejar el sistema per mitjà de programes d’enviament automàtic. Per això avui després d’un intent del piratilla de l’Espluga i el piratilla de Balaguer de guanyar fraudulentament hem revisat els vots i hem activat un filtratge automàtic que no comptabilitza malgrat que els segueix registrant tots. Això ha suposat una baixada del nombre de vots però no de la posició relativa entre els safaretjos.

Viralitat i mesures robots

És a dir, com a tot arreu, ser famós o viral fa que hi hagi qui vulgui aprofitar-se de tu.

Per això, quan et planteges una campanya viral, has de tenir ben present que pugis gestionar aquests efectes negatius.

CAPTCHA, un test teòricament per evitar que els ordinadors responguin formularis. Tenim dubtes sobre l'impacte en humans.

CAPTCHA, un test teòricament per evitar que els ordinadors responguin formularis. Tenim dubtes sobre l’impacte en humans.

Una de les opcions és utilitzar un filtre per assegurar que l’interlocutor sigui humà com pot ser el test CAPTCHA o similar. Nosaltres però, els trobem anti-tot, de fet ens resulten tan desmotivadors que creiem que no porten gaire enlloc i no en som gens partidaris. A banda, suposen una dificultat important per col·lectius amb necessitat d’accessibilitat.

Nosaltres preferim poder utilitzar mecanismes a posteriori basats en l’anàlisi de les dades. Així, creiem fonamental pensar bé les tecnologies a utilitzar i en aquest cas concret de Barcelona 1714 estem contentíssims de no haver utilitzat els típics components d’enquestes que havíem arribat a valorar.

La viralitat canvia les normes: si et renyen és que ho has aconseguit!

N’estem convençuts.

A més, mentre escrivíem aquest missatge, ens ha trucat el servei tècnic de CDMON per renyar-nos carinyosament (i ho dic en serio) i interessar-se pel formulari i el correu electrònic que el rep ja que GMail els està donant problemes pel volum de missatges que reenvien cap a la nostra bústia de gestió del càsting i que suposaven que es tracta d’algun tema de màrqueting de viralitat. Ràpidament hem aconseguit trobar una solució senzilla per evitar l’enviament dels correus i no crear-los l’inconvenient que els creàvem.

De totes maneres, la gràcia ha estat que malgrat que ens han “renyat” ho hem pres, tan ells com nosaltres, com una mesura d’èxit!

I és que la viralitat és revolucionària i ens agrada!

Arxius