Fa unes setmanes que testegem solucions que ens permetin enviar butlletins electrònics, o newsletters com anomenem familiarment, de manera àgil, de fàcil maquetació i personalització i sobretot que ens reportin estadístiques comprensibles.

Aquesta necessitat l’havíem detectat fa temps, farts de rebre una quantitat de missatges ingent dia rera dia, la majoria dels quals són comunicacions d’empreses amb les quals ens relacionem. No dubtem que el contingut pugui ser interessant, però és que a més, ho ha de semblar per tal que hi dediquem l’estona de llegir-los. Això ens va fer pensar en les nostres pròpies comunicacions via butlletí electrònic. I havíem d’aconseguir la solució que ens permetés comunicar-nos per email de forma atractiva, mesurable i sense provocar la sensació d’spam.

Hem trobat una solució òptima per fer l’enviament de newsletters, però al marge de la tecnologia, hi unes consideracions bàsiques a l’hora de preparar una campanya.

No ets tu, és el contingut del butlletí electrònic

El fet és que la taxa d’obertura de les newsletters sol ser molt baixa. Això sol ser degut gairebé sempre a l’enviament massiu del contingut a tota una llista de distribució que no segmentem perquè la solució que fem servir no ho permet. I a banda d’això, no donem prou importància a l’objectiu concret de la newsletter i per tant al contingut. No s’hi val enviar per enviar. Cal que tinguin sentit dins d’una línia editorial que ens haguem marcat, però no hem de caure en una rutina temporal que ens haguem autoimposat.

Envia la newsletter a qui realment li pugui interessar

El següent escull és superar la tentació de fer enviaments massius sense cap mena de segmentació. Per això cal tenir llistes de distribució amb uns criteris fixats i que l’eina que es faci servir sigui suficientment flexible per fer les modificacions el màxim de personalitzables.  Segurament hi haurà modificacions entre enviament i enviament segons el resultat de l’impacte del butlletí electrònic anterior, que s’haurà d’analitzar amb profunditat.

Analitza l’impacte de la newsletter i aprèn dels errors

Sempre ens cal reportar l’impacte d’una campanya sigui del canal que sigui. I no és suficient fixar-nos en els percentatges d’obertura. Cal fer-ho des del punt de vista dels objectius que ens havíem marcat i des de la concreció de la crida a l’acció que s’ha d’incloure dins de tota campanya. Altra vegada cal remarcar que l’eina que fem servir és essencial. Ens ha de poder explicar, a banda de l’èxit en les obertures, si hi ha hagut clicks.