20 anys i un dia de comunicació SMS

per | 04-12-2012 | Blog de comunicació i màrqueting digital | 0 comments

Antics telèfons mòbils que permetien enviar SMS

Telèfons anticsAhir feia 20 anys que Neil Papworth, un enginyer de Vodafone, enviava el missatge que inagurava la comunicació SMS. El destinatari era un executiu de Vodafone que va veure un missatge de Bon Nadal el dia 3 de desembre de 1992.

Aquest missatge inaugurava la comunicació SMS que van permetre la comunicació per mitjà de text abans que s’implantessis mitjans més sofisticats com els missatges MMS o el correu electrònic en mòbil.

El servei de missatges curts o SMS (Short Message Service) és un servei disponible en els telèfons mòbils que permet l’enviament de missatges curts (també coneguts com a missatges de text) entre telèfons mòbils, telèfons fixes y altres dispositius de mà. SMS fou dissenyat originàriament com una part de l’estàndard de telefonia mòbil digital GSM, però en l’actualitat està disponible en una àmplia varietat de xarxes, incloent les de tercera generació 3G.

Gràcies a la comunicació SMS va ésser possible, per exemple, començar a incorporar interacció a la televisió i els SMS són els responsables que els missatges de Twitter no permetin més de 140 caràcters.

Per mitjà de les passarel·les SMS permeten l’enviament d’aquests tipus de missatges per tal d’emprar-los en campanyes de comunicació mòbil o per informar de situacions breus com, per exemple, el canvi d’estat en comandes.

Una de les conseqüències que ha provocat l’ús dels SMS en la comunicació ha estat l’aparició del llenguatge SMS, llengua xat o d’internet que és una simplificació de la llengua oral per tal d’aprofitar la comunicació SMS, xat, jocs en línia i dispositius equivalents. Va néixer de la limitació de caràcters en els SMS, que obligava a condensar la informació i que podien ser incòmodes de teclejar per haver de repetir moltes vegades una pulsació. El seu èxit, però, va fer que s’usés a la xarxa encara que no hi fossin presents aquestes limitacions per la rapidesa que suposa. Aquest llenguatge ha estat profundament criticat per que altera l’ortografia ja que el llenguatge SMS aprofita diferents recursos gràfics, com allargar les lletres per indicar l’entonació de la frase, posar majúscules per transmetre èmfasi o l’ús abundant d’emoticones per expressar sentiments.

Avui, però, els SMS es troben en retrocés en front de tecnologies com WhatsApp o Twitter.

Per això avui volem celebrar la condemna que podria haver estat passar aquests 20 anys i un dia sense SMS.

Arxius