El blog de comunicació i màrqueting digital

Ens agrada explicar el que passa pel món del màrqueting digital i especialment el nostre entorn proper.

Però com que no ens podem estar de criticar, també hi tenim el nostre apartat de blog gamberro on diem el que ens ve de gust sense pensar-nos-hi massa.

HTTP el protocol principal de la web

HTTP és una paraula que en la actualitat pràcticament tots hem escrit alguna vegada i l’associem a la web. De fet, gairebé tothom que veu escrit “http://” insitivament ho associa a una pàgina web. No obstant, pocs coneixem exactament què és i en que consisteix aquest protocol.

http el protocol de la webEl protocol HTTP (Protocol de transferència d’hipertext o HyperText Transfer Protocol en anglès) estableix com és realitza l’intercanvi de documents d’hipertext i multimèdia.

Es tracta d’un protocol crític per l’operativa de la World Wide Web i tots els desenvolupaments que s’hi han fet damunt (XML, serveis web…).

Des del punt de vista tècnic, el protocol HTTP es defineix com un protocol genèric a nivell d’aplicació per a sistemes d’informació distribuïts, col·laboratius i basats en hipermèdia que pot ésser emprat per a múltiples tasques. Que resumit, en paraules comunes vol dir que és:

 • Genèric, és a dir, de propòsit general i sense una orientació cap a una tasca concreta sinó que és prou obert com per enfocar-lo en el sentit que sigui necessari o
 • A nivell d’aplicació perquè confia en altres protocols pel seu correcte funcionament i així únicament s’enfoca a la comunicació dels continguts hipertextuals que poden formar una pàgina web però sense preocupar-se d’aspectes de menor nivell com ara que hi hagi una comunicació efectiva des del punt d’adreçament que és responsabilitat dels protocols TCP/IP.
 • Per a sistemes d’informació distribuïts ja que contempla comunicacions entre múltiples equips malgrat que sempre s’estructura en una comunicació client-servidor. És a dir, sempre hi ha un ordinador que interroga (client) i un que respon (servidor).

El consorci W3C és l’organisme responsable de gestionar el protocol HTTP que actualment es troba en la versió HTTP/1.1.

Per realitzar comunicacions encriptades existeix també el protocol HTTPS que és la versió segura del protocol HTTP i és el que empren bàsicament a les botigues online o establiments web.

Per ampliar coneixements, pots accedir a la pàgina de la Wikipèdia dedicada a aquest protocol per la web.

Comentaris

  Deixa un comentari

  XHTML: Pots utilitzar aquestes etiquetes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Marc Queralt i Bassa

  Marc Queralt i Bassa

  Aplico creativitat, sentit comú i coneixement d'internet i el codi obert a resoldre els reptes de comunicació i màrqueting de les empreses.
  Marc Queralt i Bassa

  Latest posts by Marc Queralt i Bassa (see all)

  Arxius